Almassora: Foguera i Matxà per a honrar a Sant Antoni a Almassora


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2018/1/167753_97740/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/1/167753_97740/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Almassora | General | 16-01-2018
Foguera i Matxà per a honrar a Sant Antoni a Almassora

La Junta Local de Festes i la comissió de festes del carrer Sant Antoni ultimen la monumental foguera i la Matxà en honor al patró dels animals que tindran lloc dissabte que ve en la Vila d'Almassora. La regidora de Festes, Isladis Falcó, ha presentat el programa d'actes al costat dels clavaris de 2018, Ventura Palazón i Ana Sancho. Són els encarregats de supervisar el repartiment de les 2.500 mones per a la benedicció i d'exposar la imatge del sant en el seu domicili.
Els alumnes dels escoles infantils i col•legis d'Almassora seran els primers a visitar aquest divendres el dosel de Sant Antoni en el carrer del mateix nom abans de dipositar la llenya en la plaça Santa Teresa. La JLF ha preparat 1.200 dolços per a repartir entre els xicotets, a més dels alumnes de la Escola Municipal de Tambors i Bombos, que també participaran en els actes el dissabte.
A més dels clavaris, Falcó ha agraït per endavant el treball de Lluïsos Almassora, l'associació cultural El Torrelló, el Grup Scout Tramuntana, Cavalls d'Almassora, CaixAlmassora i la cooperativa agrícola Sant Josep per a garantir “la pervivència d'aquesta festa que recorda el passat agrícola i ramader dels nostres municipi”.
La jornada del dissabte començarà amb la concentració de cavalls i carros al costat del col•legi Cardenal Cisneros, que partiran en romeria a l'ermita de Santa Quitèria. Allí celebraran el tradicional esmorzar de germanor al costat de la corporació municipal abans del retorn al municipi. La Vila, per la seua banda, estarà engalanada a l'eixida de la comitiva (12.30 hores) des del carrer Sant Antoni cap a l'església de la Nativitat per a la benedicció de les mones, el pa i els dolços a les 13 hores.
L'activitat tornarà a les 18.30 hores amb la volta de les cavalleries i la missa en honor al patró. Una vegada finalitzada arrancarà la Matxà, amenitzada per la colla de dolçainers i tabaleters Els Gols. L'exterior de l'església de la Nativitat acollirà la benedicció dels animals i el repartiment de les cintes commemoratives que també rebran els xiquets quan dipositen la llenya en la foguera el divendres.
Com de costum, la Matxà recorrerà els carrers Sant Antoni i Sant Joaquim, la plaça de l'Església, els carrers Mare de Déu de la Llum, Major, Sant Marc, Santa Creu i Trinitat per a tornar al punt de partida, encendre la foguera en la plaça Santa Teresa i repartir el “porrat” popular a casa dels clavaris. 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana