Almassora: La unitat de respir d'Almassora ampliarà l'horari dos anys després d’obrir al públic


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2018/9/176876_105385/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Almassora | General | 19-09-2018
La unitat de respir d'Almassora ampliarà l'horari dos anys després d’obrir al públic

Voluntaris de l'Associació Provincial de Familiars de persones amb la malaltia d'Alzheimer i altres demències de Castelló (AFA Castelló) es van desplaçar ahir fins al mercat ambulant d'Almassora per a recaptar fons amb els quals recolzar la seua missió d'assistir a l'entorn immediat de les persones afectades per aquest mal. L’equip de govern va acompanyar l'equip de AFA, entre els quals es trobaven la gerent de l'associació, Silvia Ramos, i el seu president, Emilio Marmaneu.
L’entitat gestiona, des de fa dos anys, la unitat de respir de Santa Quitèria, al servei de les persones afectades per la malaltia i la qual té 17 usuaris actualment. El centre ampliarà pròximament l’horari per a obrir també a les vesprades “a demanda dels familars”, com va confirmar Marmaneu als responsables municipals. El transport adaptat continuarà funcionant durant les i els residents rebran també en el nou horari atenció sanitària especiliazada i realitzaran activitats i tractament adequats a les seues capacitats cognitives i motores.
La primera tinent d'Alcaldia, Susanna Nicolau, ha destacat que, gràcies a aquest recurs, “els familiars compten amb una suport imprescindible i amb una guia molt necessària per a sentir-se acompanyats en totes les etapes de l'avanç de l'alzheimer”. L'edil ha recordat que l'entorn d'una persona afectada “necessita molta ajuda, perquè es troba amb una situació de dependència absoluta per a la qual, en la gran majoria dels casos, són necessàries cures professionals”.
Així doncs, des de la seua inauguració al setembre de 2016, la unitat de respir d'Almassora està gestionada per la Fundació Salomé Moliner i compta amb professionals per a l'assistència de persones afectades per l'Alzheimer. El programa d'activitats inclou exercici físic supervisat per un fisioterapeuta i dinàmiques per a estimular la memòria i frenar l'avanç de la malaltia.
Així mateix, des de març del passat any, els usuaris gaudeixen del servei de transport adaptat, gràcies al qual el consistori facilita a les famílies el desplaçament fins al centre. El vehicle adaptat arreplega els malalts de qualsevol punt del terme municipal i els porta fins al centre per un preu simbòlic d'un euro per trajecte, ja que són la Regidoria de Serveis Socials i l'entitat gestora de la unitat les que assumeixen els costos restants del servei.
La creació de la unitat de respir va suposar la transformació de la Casa de l’Ermitana, situada al costat de l'ermita de Santa Quitèria. El projecte van suposar una inversió de més 80.000 euros, uns fons de procedència íntegrament municpal amb els quals el consistori va reformar l'interior de l'edifici; va instal•lar un ascensor, rampes d'accés i un aparell elevador i va crear dos banys adaptats, una cuina, una oficina i una sala multiusos per a les activitats i teràpies dels usuaris.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana