Almassora: Almassora estudia construir un Centre de Dia per a majors en el solar del Grup B


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2019/2/182118_109791/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Almassora | General | 15-02-2019
Almassora estudia construir un Centre de Dia per a majors en el solar del Grup B

Atendria en el 90% dels casos a malalts d'Alzheimer i comptaria amb transport

L'Ajuntament d'Almassora estudia construir un Centre de Dia per a majors en el solar resultant de l'enderrocament del Grup B, previst per al mes de juliol. Segons les dades que remenen els Serveis Socials municipals, el 90% dels usuaris serien malalts d'Alzheimer, atés que és la demència més freqüent en la població de major edat. Aqueixa és l'opció millor valorada per l'equip de govern després de l'acord amb la Conselleria d'Habitatge per a l'enderrocament de l'edifici 167 de l'avinguda José Ortiz, que no suposarà la construcció d'habitatges de VPO en aquesta ni en altres zones del municipi.
L'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, ha valorat l'opció d'habilitar aquest centre davant la falta de places per a l'atenció de majors dependents. El centre de dia de la residència municipal de la tercera edat d'Almassora compta en l'actualitat amb 15 places, ?a les quals se sumen les de la residència de María Rosa Molas, però que són insuficients en el conjunt d'Almassora per a atendre una franja de població que envelleix i necessita de cures?. Serà l'única construcció que escometa la localitat després de l'enderrocament a càrrec del Consell després de descartar l'edificació de VPO en qualsevol barri d'Almassora.
Tal com recomanen els Serveis Socials, un centre de dia per a majors donaria cobertura a malalts d'Alzheimer i dependents i ampliaria l'oferta que en l'actualitat atén la Unitat de Respir. No en va, l'ordre de 4 de febrer de 2005 de la Conselleria de Benestar Social que regula el funcionament d'aquests espais reconeix com a usuaris a les persones majors de 60 anys amb problemes de dependència que presenten malalties cròniques o pluripatologia, amb limitació de la seua autonomia i que requerisquen una atenció sociosanitària especialitzada, supervisió mèdica, cuidats d'infermeria o rehabilitació, que no es puguen prestar adequadament en el domicili.
Queden exclosos els malalts mentals, discapacitats psíquics i dependents que requerisquen cures sanitàries continuades i aquelles que tinguen trastorns de la conducta que pertorben greument la convivència. ?Es tracta d'oferir un servei de dia perquè els familiars de malalts puguen compatibilitzar les cures d'aqueixes persones amb les seues rutines laborals o altres obligacions familiars?, ha indicat Galí.
La mateixa ordre autonòmica xifra en 100 el límit de places disponibles i reconeix l'obligatorietat de garantir el transport adaptat als usuaris, a més d'oferir-los servei de menjador, sala de tractaments i cura i sala de rehabilitació, entre altres prestacions per a previndre la deterioració i mantindre les seues aptituds amb personal qualificat. Els centres de dia per a majors dependents han de comptar, com a mínim, amb supervisor socioasistencial, metge, infermer, psicòleg, fisioterapeuta, diplomat en Educació Social, treballador social i auxiliar d'infermeria. També figuren com a imprescindibles serveis de cuina, neteja, bugaderia, administració, manteniment i transport, ?que suposarien la creació de llocs de treball estables a Almassora?, segons Galí.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana