Almassora: Les III Jornades d’Estudis d’Almassora situen la toponímia com a patrimoni immaterial


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2019/9/188785_115446/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/9/188785_115446/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/9/188785_115446/3_M1.jpg
La Plana al Dia | Almassora | General | 20-09-2019
Les III Jornades d’Estudis d’Almassora situen la toponímia com a patrimoni immaterial

Experts de l’AVL i la UV se citen hui i demà per al debat i la visita al municipi

Almassora acull hui i demà les III Jornades d’Estudis d’Almassora com a seu de la investigació en matèria toponímica. Experts de la Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Universitat de València reflexionaran sobre la toponímia local com a patrimoni immaterial i eina didàctica, el valor del seu significat i el cas concret d'Almassora tant en el vessant rural com urbana.
L'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, i la regidora de Patrimoni, Carmina Martinavarro, inauguraran les jornades a les 17.30 hores amb la presència de l'arqueòleg i director del Museu del Torrelló, Gerardo Clausell, i el coordinador de les jornades i membre de Cefire Castelló, Javier Soriano, així com Cèsar Mateu, al capdavant del Servei de Dinamització Lingüística d'Almassora. Prop de 60 persones han reservat plaça gratuïta per a assistir a aquest fòrum de debat.
El cicle, sota la denominació ‘Toponímia, patrimoni i territori’, començarà a les 17.45 hores amb la ponència ‘Toponímia i geografia a Almassora’ a càrrec de Vicenç Rosselló i Verger (UV). Després d'un descans de mitja hora, Maite Mollà, de la Acadèmia Valenciana de la Llengua, impartirà des de les 19.30 hores la xarrada ‘El projecte de recuperació de la toponímia tradicional valenciana, amb especial referència a les comarques de la Plana Alta’.
Martinavarro ha agraït als “experts i ponents que es desplacen aquests dos dies a Almassora per a permetre'ns ser capital de la toponímia, que no és sinó un altre vessant del patrimoni, en aquest cas immaterial, que ens defineix com a municipi i dóna sentit a l'horta, als edificis, a la llista de carrers i al vocabulari del dia a dia”. Per això, l'edil ha animat al públic a sumar-se a qualsevol de les conferències programades.
Sense anar més lluny, les persones interessades també poden assistir demà a la xarrada de Cèsar Mateu, que abordarà ‘La nova toponímia urbana d'Almassora’, i els professors locals Jesús Bernat i Ferran Guardiola, amb la ‘Toponímia rural d'Almassora’, que s'encarregaran de la visita guiada programada demà pel terme municipal i l'horta per a conéixer ‘in situ’ els coneixements apresos durant les dues jornades.
Una de les ponències més esperades és la del catedràtic emèrit de la Universitat de València, Emili Casanova, que abordarà ‘La toponímia valenciana com a font de la història de la llengua’ en la seua conferència de demà a les 13 hores. El programa complet, que computarà com a crèdits per a l'alumnat de l'UJI, està disponible en l'enllaç http://cefire.edu.gva.es/sfp/index.php?seccion=edicion&id=8048310#.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana