Alt Palancia: Itineraris naturals per les rutes del maquis


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2018/5/172110_101288/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Alt Palancia | General | 05-05-2018
Itineraris naturals per les rutes del maquis

El maquis i les rutes que empraven aquests guerrillers durant las cruel i sanguinària repressió de la postguerra s'ha convertir ara, gracies a la dedicació d'un grup d'emprenedors, d'amants de la natura i d'aficionats a la nostra recent història en un ambiciós itinerari turístic. Aquest projecte de desenvolupament sostenible pretén conjugar l'interès per eixa sinistra etapa que comprèn des de 1945 fins a l'any 1952, quan l'extermini d'aquest guerrillers antifranquistes i la desmoralització varen obligar a la seua dissolució.

La creació d'una pàgina web molt complerta, amb diverses rutes a peu i en bicicleta, acaba de ser presentada en públic (www.elmaquis.es) en un acte celebrat a la Llotja del Cànem amb l'impuls de Compromís. Els seus promotors Mas la Mateba i el nou Centre de Desenrotllament Rural (CDR), recentment creat, que aglutina a les comarques del Palància i del Millars, pretenen impulsar l'economia rural dels pobles i donar visibilitat al nostre territori de l'interior que pateix fortes dinàmiques de despoblament. El responsable del Mas La Mateba, a Cortes d'Arenoso, i promotor de la web, Salvador Gallur, i la presidenta de RuralAvanza y del nou CDR, Silvia Gonzalvo, han estat els protagonistes de la presentació en societat d'aquesta singular proposta en la seu de la Llotja del Cànem de la Universitat Jaume I.

Aquest Blog, que inclou momentàniament un total de 217 quilòmetres de rutes GEO localitzades permeten recórrer escenaris d'aquesta lluita desigual per part d'homes que havien estat els perdedors d'un conflicte bèl·lic, l'Agrupació Guerrillera del Levante y Aragón (AGLA), que van guanyar els militars colpistes a la legalitat republicana en la nostra guerra civil. La primera ruta completada connecta el Riu Sec de Castelló, front al cementeri, lloc on es feren nombrosos afusellaments, fins a Santa Cruz de Moya, a Conca, on moriren assassinats nou guerrillers d'una partida.

Aquest itinerari posa en valor a més el paisatge impressionant d'aquestes dues comarques castellonenques, sovint massa oblidades, i el caràcter obert i entranyable dels seus habitants. És una bona alternativa per gaudir del seu patrimoni, de la seua gastronomia, dels seus allotjaments rurals i sobre tot dels seus racons i paratges naturals. Aquest ambiciós projecte desitja ampliar el seu abast en el futur a zones de Terol i Conca i d'altres com Andalusia o Extremadura, on també hi hagué una intensa activitat guerrillera.

El principal actiu d'aquesta web es tota la informació bolcada a la xarxa per part de col·lectius de recuperació de la memòria històrica, de diferents arxius, de sindicats com CGT, associacions com "La Gavilla Verde", a banda d'altres informacions subministrades per particulars i familiars d'aquests guerrillers del Maquis i, per suposat, amb el suport incondicional de Compromís. Tota aquesta documentació recopilada es troba ara a través de 43 entrades en el Blog presentat ara a Castelló.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana