Baix Maestrat: Trens dignes al Maestrat qualifica d'innocentada 'durant tot l'any' el problema del transport ferroviari


 
La Plana al Dia | Baix Maestrat | General | 28-12-2017
 

“D’inadmissible, vergonyós i indignant” es descriu per part de “Trens Dignes al Maestrat” la situació que s’està donant aquests dies en el transport ferroviari, on ahir per la vesprada un cúmul de circumstàncies va provocar el caos de sud a nord del Mediterrani.

La Plataforma ha explicat que durant la vesprada d’ahir van ser molts els usuaris que, o bé es van posar en contacte amb ells mitjançant els seus canals de comunicació o van exposar les seues queixes a les Xarxes Socials del que anava succeint i com eren maltractats per Renfe, al no rebre atenció alguna en retards que, fins i tot, algun d’ells va superar les 5 hores.

La Plataforma ha pogut recollir desenes d’incidències només en els trajectes que passen per les nostres comarques. El dia 26 una avaria a la maquinària del regional 18096 amb sortida a les 16.30 va provocar més de dues hores de retard. El 27 el regional 14018 amb eixida des de Tortosa a les 6:35, arribava amb 30 minuts de retard a les estacions de les nostres comarques.

Malauradament seria a partir del migdia quan la situació encara va anar a pitjor. Una caiguda d’un arbre a Mont-roig del Camp a causa del vent, segons Renfe, provocava una avaria en la instal·lació elèctrica provocant retards de fins a més de 5 hores en el Talgo 463, 1142 o L’Euromed 1152. “Ens han tingut més de 3 hores, al final ens han transbordat en autocar, al tren hi viatjaven nadons, però no s’han dignat a donar un got d’aigua o un entrepà”, va comentar un usuari afectat. Per acabar d’arrodonir la jornada, la línia C-6 de rodalies que va en constants retards aquest Nadal, ha patit una avaria a l’entrada de l’estació del nord de València que ha causat la supressió de una trentena de trens i ha augmentat els retards.

Per a la Plataforma el que ha acabat d’encendre els ànims ha sigut l’acte celebrat a l’estació d’Alcalà de Xivert organitzat per representants de diferents municipis, alcaldes, regidors i el diputat Miguel Barrachina, del Partit Popular que, lluny de resultar aclaridor dels dubtes de l’anunci de l’augment de trens, només ha servit per continuar posant-se medalles i fer més postureig, mentre tenien una via de tren a pocs metres fora de servei. “Haguera estat bé”, assenyalen des de la Plataforma “que hagueren donat algun tipus d’explicació del que estava passant a la xarxa ferroviària i no quedar-se allunyats d’una realitat paral·lela a la dels usuaris de Renfe del dia d’avui i que aclariren els motius de per què la posada en funcionament de les rodalies al Maestrat ja no serà a la primavera sinó a l’estiu o si les obres al corredor comprometran la posada en funcionament del reclamat servei”.

“Des de Trens Dignes al Maestrat exigim explicacions al Renfe, Adif i al Ministeri de Foment pels fets d’avui i que donen resposta a les necessitats de les moltíssimes famílies que en aquestes dates tenen compromisos amb els seus estimats, volen passar uns merescuts dies de descans o per contra han d’anar a treballar. També cal exigir responsabilitats. Són moltes les avaries i les adversitats climatològiques no serveixen com excusa. És una realitat que no es fa manteniment suficient de la infraestructura, hi ha poca capacitat de gestió de les incidències i el tractament de Renfe cap als usuaris deixa molt que desitjar” han afegit.

“L’esperança i confiança per uns transports dignes a les nostres comarques ha quedat molt tocada ja que, per molts trens que posen, si el servei no compleix uns mínims de qualitat i millora notablement serà molt complicat que funcione en perfectes condicions. Continuarem atents els pròxims dies” han conclòs.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana