Burriana: Esquerra Unida asegura que 'el govern municipal deixa sense veu als veïns de Borriana amb el preacord de l'Arenal Sound 2016'


 
La Plana al Dia | Burriana | Cultura | 06-08-2015
 

Des d’Esquerra Unida – Esquerra Republicana a Borriana volem fer notar la falta de transparència i l’absència de participació ciutadana per a fixar els criteris que han de seguir en les negociacions per a una futura edició a 2016.

Consulta popular
Reivindiquem fermament la realització d’una consulta popular per a donar veu als veïns i veïnes, i conèixer en primer lloc, si és desig de tots i totes continuar amb el festival amb aquestes circumstàncies. L‘opinió del comerç local també resulta fonamental en un festival on el turisme que atrau genera dubtes sobre el seu rendiment per a la població.

El debat que subjau en tot aquest assumpte, és i no altre, el model de turisme que volem per a la nostra població. Sabem que el turisme de l’Arenal Sound és limita a uns dies concrets al llarg de la temporada estival i l’única esperança és que aquestos joves tornen i els que ja estaven no se’n vajen. Però el debat no serà seriós sense un pla de desenvolupament turístic que assente les bases per donar oferta i definició a la nostra Borriana turística, sempre respectuosa amb el nostre entorn.

Més transparència, i més participació
La voluntat de canvi que es va reclamar a les passades eleccions de maig també passen per la gestió d’aquestos esdeveniments, on sols veiem continuisme. La transparència ha de ser ampliada per a conèixer els detalls de les edicions anteriors, on seguim reclamant informació al respecte. Els contractes i les despeses deuen ser oferits per a conèixer i demostrar el cost real que suposa a l’erari públic. La transparència també inclou el fet de l’acceptació, o no, de les entrades regalades per l’organització a tota la corporació municipal. EUPV-ERPV va demanar explicacions en un assumpte que s’havia silenciat i on encara hi ha grups municipals que ens deuen els aclariments oportuns.

Acompliment de la legalitat
La situació que es crea en totes les edicions al passeig marítim es coneguda per tots i totes. La venda d’alcohol i de menjar sense cap control sanitari podria suposar desistiment de funcions per al govern municipal i una competència deslleial per als nostres comerciants que acompleixen de manera rigorosa amb la legalitat.

Les llicències, el pla d’emergència que valore tots els riscos potencials als que són vulnerables els assistents i l’acompliment dels terminis legals, són punts bàsics que s’han de respectar i per tant, causes suficients de denegació.

Responsabilitat de l’organització
Les incidències que les pluges han provocat han estat cobertes per Protecció Civil, Creu Roja i forces de seguretat, enlloc de l’organització. La ràpida resposta d’estes entitats va suplir les responsabilitats de l’empresa, que va deixar als “sounders” al desemparament on Creu Roja, amb experiència en emergències i desastres naturals, va haver-hi d’oferir uns medis que a priori no estan destinats per a situacions com aquesta.

La implicació social, per al rescabalament de la població per les molèsties que ocasiona el seu desenvolupament, i la responsabilitat corporativa haurà de ser una exigència en la necessària convocatòria de subhasta pública per a la l’organització d’un festival d’esta envergadura.