Burriana: La Fira del Llibre de 2018 posa la seua atenció en la història dels cognoms i llinatges borrianencs


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2018/4/171728_100968/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/4/171728_100968/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | General | 25-04-2018
La Fira del Llibre de 2018 posa la seua atenció en la història dels cognoms i llinatges borrianencs

La Fira del Llibre de Borriana viatja en aquest 2018 des de la fusió d'art i literatura amb l'exposició de l'IES Llombai, a la novel•la eròtica amb la presentació que arribarà aquest dijous de «Com àngel d'ales negres» de Francesc Mompó, fins a arribar a descobrir a molts veïns i veïnes de la ciutat l'origen dels seus cognoms o la història de les famílies més antigues de la ciutat. I ho ha fet gràcies a la presentació de l'obra «Els llinatges borrianencs. Origen i Evolució. Genealogies familiars» de Josep Saborit Vilar i Javier Sanchiz Ruiz, que durant la vesprada del dimecres s'han desplaçat fins al Saló de Plens municipal per a donar a conèixer el seu treball.
Ha sigut l'acadèmic Josep Palomero qui ha realitzat una introducció en la xarrada en la qual ha comentat alguna de les curiositats que més endavant els autors de l'obra han anat desenvolupant davant l'atenta escolta del públic, que en tot moment podia reconèixer la gran majoria dels cognoms o famílies sobre les quins s'ha realitzat l'estudi. Cada assistent ha rebut un text explicatiu en el qual es podia comprovar com «entre el vint i el quaranta per cent dels nostres avantpassats són occitans» i després de l'explicació de la seua emigració cap al sud, es plantejava la pregunta de «que ens ha quedat dels occitans». A partir d'ací, el llistat de cognoms com Amiguet, Bonet, Bodí o Guasch, passant per Monfort, Buchardó, Burdeus, Daudí o Peris, s'ha anat succeint amb les explicacions sobre la procedència exacta, l'etimologia o l'evolució que haja pogut patir durant el temps per a acabar amb la forma equivalent en valencià.
En l'acte de presentació i abrigallant als autors Josep Saborit i Javier Sanchiz, han volgut estar presents diversos representants municipals entre els quals es trobava l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, o el regidor de Cultura Vicent Granel, els quals assenyalaven «com d'interessant ha sigut aquesta presentació, ja que s'ha convertit per a moltes de les persones assistents en la informació que mai havia conegut sobre un cognom o les genealogies familiars de Borriana, així que estem molt satisfets de veure com en aquesta edició de la Fira del Llibre, la diversitat temàtica i l'interès despertat entre la ciutadania de Borriana va a més».

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana