Burriana: Borriana acull la revisió del mite de Alción d'Elixir Creatiu, Traver Calzada i Juan Serrano


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2018/11/178997_107113/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/11/178997_107113/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/11/178997_107113/3_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | Cultura | 15-11-2018
Borriana acull la revisió del mite de Alción d'Elixir Creatiu, Traver Calzada i Juan Serrano

El col·lectiu Elixir Creatiu format per Ángel Igual, Juan Poré i Jose Ferrer, acompanyats per Traver Calzada i Juan Serrano, artistes convidats, presenten ‘Alción. Poètiques entorn del jo’, el seu últim projecte que s'inaugurarà el pròxim 24 de novembre a la sala d'exposicions del Centre Municipal de Cultura La Mercè.
Aquesta nova aventura afavorida des de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Borriana proposa una sèrie de poètiques entorn de conceptes com els de transmutació del jo, el cos com a territori de memòria i identitat, la idea de territorialitat i davantera, la d'identitat versus globalització o la de presència i absència. Aquesta nova aposta de col·lectiu Elixir Creatiu ha comptat amb el comissariat de Silvia Tena i es podrà visitar fins al 19 de gener de 2019. Tal com ha explicat el mateix edil Vicent Granel, “l'exposició Alció. Poètiques entorn del jo és una de les mostres del potencial artístic amb el qual compten els artistes emergents, aqueixos nous talents artístics que des de Borriana creen i volen exposar tot allò que es crea en els seus tallers, per a així, mostrar inquietuds, ideals, metes i també crítiques socials sorgides des de l'art i la creativitat i amb l'objectiu de construir una societat millor i que tinga a l'expressió d'emocions també com a objectiu”.
La peça presentada per l'artista Juan Serrano (Borriana, 1976) ens parla precisament d'aqueixa transmutació carnal de l'ésser, mentre que Juan *Poré (Borriana 1979) indaga en els conceptes de cos com a territori de memòria i identitat mutant. No falten les al·lusions al món migratori, d'una banda, com a fenomen de construcció d'identitat (de generacions de pobles sencers, societats i nacions) en l'obra d'Angel Igual (Vall d’Uixò, 1976), i, d'altra banda, com a fenomen que implica una reconfiguració dels conceptes de límit i davantera, una al·lusió que trobem en la peça de Vicente Traver Calzada (Borriana, 1945).
Conten les llegendes gregues que cada solstici d'hivern, els vents tan temuts pels navegants cessen durant uns dies. És llavors quan es veu al Alción o Blauet, un ocell de la qual parla Ovidio en la seua Metamorfosi i la imatge de la qual seria aplicada a una part del pensament de Friedrich W. Nietzsche com paràfrasis antagònica de l'idealisme hegelià. El mite ens parla d'una irrevocable metamorfosi del jo intern.
Però el mite *alciónico la tradició clàssica ens ensenya que la transmutació del jo tan sols és possible si és fruit (o conseqüència) del concepte d'absència. És més, només una absència (d'alguna cosa) serà el que active i peça l'engranatge del cicle infinit de la regeneració de l'ésser. I absència és la sintaxi essencial que utilitza Jose Ferrer (Borriana, 1978). Ferrer presenta una sèrie d'exercicis estètics entorn d'un no-ser, un buit, una absència imposada o evocada en paisatges irreals o bé en un joc conceptual d'absències cartografiades geodèsicament en un temps i un lloc precisos. Segons ha detallat la regidoria de Cultura, “per a aquesta mostra comisariada per Silvia Tena, Elixir Creatiu ha volgut comptar amb la col·laboració de dos reconeguts creadors de Borriana que, amb dues formes d'expressió tan diferents, són tot un referent artístic i cultural com són Juan Serrano i Vicent Traver Calzada, una combinació de propostes artístiques noves amb la dels confirmats i afirmats artistes convidats que es complementa i que segur que no deixa a ningú indiferent i aportarà una visió compartida perquè l'Art servisca per a sumar noves mirades i que aporten valors i conceptes positius a nivell social”.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana