Burriana: L'Associació de Veïns de Santa Bàrbara demana al ple suport institucional per al 'bou en corda'


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2019/1/180746_108578/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | Fiestas | 08-01-2019
L'Associació de Veïns de Santa Bàrbara demana al ple suport institucional per al 'bou en corda'

L'Associació de Veïns de Santa Bàrbara ha presentat un escrit a l'Ajuntament de Borriana en el qual demana suport institucional per al 'bou en corda', modalitat de lídia tradicional que es realitza en molt poques localitats de tota la geografia nacional. L'objecte és que es tracte com una declaració institucional en el pròxim ple ordinari, és a dir, el d'aquest pròxim dijous.

En concret, l'Associació demana que el 'bou en corda' reba "el suport necessari per part de l'Ajuntament de Borriana per a continuar com una tradició en la localitat". Però també insta al consistori borrianenc a recolzar "la promoció d'aquestes festes tan arrelades en el nostre municipi, en tot l'Estat i en la seua participació dins de la Federació amb el nom de Borriana".
Aquesta entitat, organitzadora dels festejos populars del nucli rural de Santa Bàrbara, assevera que la seua proposta "està fonamentada i és de justícia que siga reconegut pel Magnífic Ajuntament, el 'bou en corda' que se celebra en aquesta pedania" i en la seua exposició de motius recorda que l'associació és membre de la Federació Espanyola de Bou amb corda, la institució que "aglutina les localitats que celebren aquesta modalitat taurina" i explica que l'Associació representa a Borriana en tots els actes que organitza la Federació i això malgrat no tractar-se d'un municipi, com sí que ocorre amb la resta de membres de la federació nacional. *Precísamente aquest aspecte motiva que els membres de l'associació hagen de costejar-se ells mateixos els seus desplaçaments per a representar a Borriana per la geografia nacional bé en reunions, bé en festejos populars.
És per això pel que l'Associació "promociona Borriana i d'una manera o una altra provoca que els altres adscrits coneguen el municipi i es desplacen a la població per a assistir als actes que organitza la nostra associació". Aquest col·lectiu, a més, apunten en la moció que es convertirà en declaració institucional, "defensa aquesta modalitat d'exhibició com una manifestació cultural tradicional de caràcter popular i amb molt d'arrelament en aquesta pedania". Es tracta d'una tradició que "entenem com un costum dels nostres avantpassats que ens ha anat traspassant de pares a fills des de temps immemorial" i afigen que el '*bou en *corda' és"part fonamental en les festes de Santa Bàrbara i és un protagonista principal".
A més, conclouen, "sempre cuidant a l'animal per a no maltractar-lo en cap moment i complint amb la normativa autonòmica".
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana