Burriana: Safont supervisa les zones afectades per la borrasca Gloria en la zona marítima de Borriana


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2020/1/192643_118750/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/1/192643_118750/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/1/192643_118750/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/1/192643_118750/4_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/1/192643_118750/5_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2020/1/192643_118750/6_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | General | 24-01-2020
Safont supervisa les zones afectades per la borrasca Gloria en la zona marítima de Borriana

• Assegura que l'Ajuntament està fent una valoració exhaustiva dels danys ocasionats després del temporal
• El Ple del Consell ha aprovat un acord perquè els municipis afectats puguen presentar, en un termini de 45 dies, “totes les seues estimacions dels danys ocasionats pel temporal”

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha visitat aquest matí diverses zones marítimes de la localitat per a comprovar els principals efectes de la borrasca Gloria, on ha pogut conèixer la preocupació dels veïns i veïnes i explicar-los les gestions i les actuacions que està fent el Consistori.
Safont ha manifestat que l'Ajuntament està avaluant exhaustivament els danys ocasionats, sobretot, pel temporal marítim, que és el que més destrosses ha produït, i que cada vegada es repeteixen en períodes de temps més curts, amb la qual cosa s'incrementen els danys mediambientals i materials.
Segons ha indicat Safont, l'impacte del temporal s'ha notat a Borriana en espais de la façana litoral com la Serratella i les Terrasses, a més, les platges i les esculleres han resultat especialment afectades.
S'ha fet una primera valoració visual i, juntament amb l'enginyer municipal, s'està realitzant un balanç exhaustiu per a determinar els danys econòmics ocasionats i poder sol•licitar les corresponents ajudes, tant a la Diputació com a la Generalitat i al Ministeri.
L'alcaldessa ha agraït la diligència del president de la Generalitat, Ximo Puig, així com del president de la Diputació, José Martí, que han mostrat el seu compromís d'oferir la màxima col•laboració possible per a recuperar el litoral borrianenc.
En aqueix sentit, ha assenyalat que avui mateix el Ple del Consell ha aprovat un acord perquè els municipis afectats puguen presentar, en un termini de 45 dies, “totes les seues estimacions dels danys ocasionats pel temporal en les infraestructures i béns públics” i, així, poder “rebre les ajudes corresponents per a restablir la normalitat al més prompte possible”.
Igualment, el Consell ha instat el Govern d'Espanya que declare els municipis que han patit els efectes del temporal 'Gloria' com a “zona afectada greument per una emergència de protecció civil i a la tramitació de subvencions per a l'atenció de necessitats derivades d'aquesta declaració”. Segons li ha confirmat la Subdelegació del Govern a l'alcaldessa, Borriana està inclosa en l'informe de municipis afectats.
No obstant això, a causa de la problemàtica de la regressió del litoral, Safont ha lamentat els “reiterats incompliments i retards dels compromisos per part de Costes”, que obliguen el Consistori a actuar cada nou temporal, “assumint nombroses obres d'emergència per a pal•liar les greus destrosses a les platges, passejos i altres zones marítimes causats per les borrasques”. A més, segons el seu parer, els efectes dels temporals precisen “cada vegada més d'un esforç major a nivell de treballs, inversions i reparacions, perquè els danys derivats causen més destrosses i tenen major impacte mediambiental i econòmic”.
Actuacions i inversions econòmiques que, ha subratllat l'alcaldessa, “inevitablement, es tiren per la borda amb cada nou temporal marítim, perquè són pedaços que no resolen el problema real i l'única solució són les obres majors a realitzar per part del Govern d'Espanya”, ha assegurat.
Per això, Safont ha exigit una vegada més al Ministeri de Foment que inicie, “d'una vegada per sempre, les actuacions i projectes promesos de regeneració i protecció del litoral de Borriana” i, més concretament, s'ha referit a la construcció dels espigons, la protecció de les goles, el reforç de diversos murs en la costa nord i les obres a la Serratella.
Totes aquestes obres, segons ha afirmat, estan previstes en l'Estratègia d'actuació del tram de costa comprès entre el port de Castelló i el port de Sagunt (Castelló sud). Dels quatre espigons projectats, ha matisat, “dos estan qualificats com a prioritaris en la pròpia estratègia d'actuació”, i des de l'equip de govern municipal “els considerem urgents i per això continuarem exigint el seu compliment i estem disposats a abanderar qualsevol altra mesura reivindicativa.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana