Burriana: Coneixem les falles 2008. Els esbossos de tots els monuments.


 

Galería fotográfica

Fotografia /Gallery/2037_1102/1_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2037_1102/2_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2037_1102/3_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2037_1102/4_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2037_1102/5_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2037_1102/6_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2037_1102/7_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2037_1102/8_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2037_1102/9_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2037_1102/10_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | General | 23-01-2008
Coneixem les falles 2008. Els esbossos de tots els monuments.

Quan queden menys de dos mesos per a que les falles prenguen els carrers de la ciutat, els obradors dels artesans es troben a ple rendiment per a acabar els projectes que lluiran als carrers omplint Burriana de festa.
La Plana al Dia en el seu constant interès per mostrar-los tot el que genera la festa fallera de la ciutat, els ofereix hui en exclusiva els esbossos de les 17 falles que’s planten a Burriana. Demà divendres tindran vostès puntual informació de les falles infantils i tot açò podran visitar-ho en el suplement Falles al Dia que ja s’ha convertit en el principal canal informatiu de les falles de Burriana. En primer lloc volem agrair als presidents i representants de les comissions falleres les facilitats mostrades per a que hui vostès puguen gaudir d’este reportatge.
2008 es presenta , a priori, com un any amb excel•lents monuments que, a bon segur, posaran ben difícil als jurats la seua elecció al hora de concedir els guardons. És este any també el que ,podríem dir, més a accentuat la diferència entre les falles, estem parlant de monuments que estaran al voltant dels 30.000 euros i alguns aproximant-se ,e inclús superant els 60.000 i que competiran tots junts en falles que barallen un pressupost de entre 6000 i 15.000 euros. La batalla com és lògic es disputarà entre els cadafals amb el pressupost més elevat. Si l’any passat el màxim guardó podia recaure en les falles del Club 53 i Don Bosco, enguany entren també en les favorites les comissions del Club Ortega i Chicharro, sense oblidar a La Vila i Caçadors que també compten amb un bon pressupost.
Entrant en matèria començarem per la falla guanyadora del passat any, el Club 53. Novament ha dipositat la seua confiança en el president del gremi, Sergi Edo, que esta realitzant un monument que de segur omplirà la plaça. Edo s’ha rodejat per a este projecte de professionals de la talla de Juanjo Codina i Paco López junt la col.labaració de Javier Capella, que han deixat el seu bon fer en la pintura de la falla. Seguint els canons clàssics, Sergi Edo presenta un cadafals amb línees ben definides i carregat de crítica que com és habitual vindrà de la ma de Carlos Marín i Ramón Llopis.
La Falla Don Bosco, també continua amb el mateix artesà que l’any anterior. El jove Sergi Musoles tornarà a intentar recollir el màxim guardó en una falla que comptarà amb l’atreviment com a nota destacada, no debades son pare, Arturo Musoles, es l’artífex de la fusteria. Musoles, artista de nova generació és un dels grans modeladors en suro amb un estil característic que no deixa a ningú indiferent, això unit a la seua pintura suau, faran de Don Bosco una falla de línees modernes i amb un espectacular cos. Salva Domènech i Juane Gumbau seran els encarregats del guió i crítica del monument.
La celebració enguany de les noces d’argent del Club Ortega ha fet que esta comissió aposte fort pel monument confiant la seua realització al expert Paco Borja. Un valor segur amb un trajectòria excel•lent dins del mon de les falles i que a Burriana va deixar la seua marca en el Club 53 on va aconseguir el primer premi els anys 2000, 2001, 2002 i 2003. Al Club Ortega presenta enguany una gran falla, molt cuidada en els detalls i amb gran impacte. El guió i crítica seran obra de Quino Puig el que és tot un segur en este àmbit creatiu, mentre que la pintura ve de la ma de Xavi Ribes.
Paco Fuentes ocuparà novament la plaça de Chicharro i com ve fent els últims anys ho farà fort. La comissió del Pla torna a apostar per ell i amb un monument molt complet en el que ha primat la composició oferint una falla amb diversos remats,amb una cara definida però sense desmerèixer tots els angles de visió. La mà en la pintura d’un gran expert com és Juanjo Codina és, sens dubte, un dels grans valors del cadafals. L’equip de Fuentes en el que destaca el seu germà, Oscar, ha posat moltes esperances en esta falla que comptarà amb el guió i la crítica de la comissió en la que segur s’entreveurà la ma del president Pepe Esteban.
La Falla La Vila compta enguany amb els servicis de Xavi Ribes, un artesà que en els últims anys ha anat guanyant terreny en Burriana i que després de deixar un molt bon sabor de boca l’any passat i l’anterior a L’Escorredor, afronta enguany un projecte d’envergadura per a una comissió que es suma també a la carrera pels màxims guardons. Ribes que destaca per l’acurada composició de les seues falles i per la pintura de les mateixes, presenta per a La Vila una falla clàssica amb guió de Julián Arribas.
Un altra de les comissions que s’apunta a la carrera pel premis és la Societat de Caçadors. El col•lectiu que presideix Sergio Alcalà ha confiat la realització del seu monument al l’artesà Toni Rosell. Després del seu pas per la Vila i El Garbó i encara recordat per les seues falles a Don Bosco on va aconseguir el primer premi l’any 1996 i diversos segons, l’artesà presenta per als Caçadors una falla d’estil clàssic, amb detalls cuidats i la pintura que’l caracteritza. Quino Puig serà l’encarregat dels versos del monument.
El Garbó, que a excepció del passat any, ha portat uns exercicis mostrant uns grans monuments, ha confiat la seua falla al artesà, José Luís Pascual “Pepi”. Es tracta d’una falla característica d’este artista que ha sabut crear un estil innovador, amb falles de gran profunditat creativa i guions molt cuidats, on fins l’últim detall te el seu significat. “Pepi” que compta amb la col•laboració en la pintura d’un expert com és Paco Jiménez confia en recuperar una plaça que sempre ha segut de les grans. El guió és obra del seu crític habitual, Santiago Ríos.
El Centre Espanya renova una vegada més amb Loren Fandos, tot un clàssic en la Plaça Major que intentarà aconseguir un dels guardons amb un monument d’estètica tradicional. Fandos que enguany fa doblet a Burriana, doncs és també l’encarregat del projecte de La Ravalera, compta amb la col•laboració en la crítica de Vicent Jarques i amb la pintura del seu fill Sergio.
El jove artesà, Carlos López serà l’encarregat del projecte de la veterana Mercè. Es tracta de la primera falla gran d’este artista a Burriana, després que l’any passat es llançara en solitari amb la falla La que Faltava de La Vall d’Uixó. Nascut fallerament de l’obrador de Jose Luis Pascual “Pepi”, Carlos López presenta un projecte molt cuidat i amb una estudiada composició. Per a esta falla, López, ha rebut els savis consells de “Pepi” i Javier Martínez, companys de taller i ha comptat amb la col•laboració en la pintura de Paco Jiménez i Javi Capella. La crítica i el guió son obra dels Amics del Got.
Luis Herrero torna a plantar en Burriana i ho fa en el barri de La Mota. El llorejat artista presenta una falla de composició clàssica i ajustada al pressupost de la comissió. Herrero que des de 2003 no plantava a la ciutat torna pels seus furs en una falla modesta però que a bon segur serà un clar exemple del treball ben fet.
La falla Barri d’Onda torna a confiar el monument a l’artesà Vicent Martínez, el qual amb un pressupost ajustat, plantarà una falla dins del seu estil característic. Línees modernes, pintura suau i disseny “made in Martínez” cosa que l’ha fet convertir-se en un dels artistes punters a la Comunitat Valenciana. El jove Carlos Corredera i l’expert fuster, Paco Beltrán formen part de l’equip que portarà endavant este projecte.
Novament i per tercer any consecutiu plantarà en la demarcació de L’Escorredor ,Xavi Ribes. El col•lectiu que presideix, Javier Oliver ha renovat la confiança en un artesà que ha donat molts bons resultats a una comissió acostumada als grans monuments en un emplaçament idoni. Enguany i a pesar de tenir a favor estes circumstàncies es tracta ,com venim comentant ,d’un any difícil i amb molta competència, cosa que esperem sàpiga resoldre Ribes en L’Escorredor.
És de tots sabut que la necessitat aguditza l’ingeni i precisament això és el que han pensat els fallers de La Bosca que s’ha posat en la tasca de construir ells mateix el seu monument faller. Professionalitat no els en falta, no debades compten en la comissió amb un dels operaris destacats de l’obrador de Paco Fuentes que a bon segur sabrà desenvolupar la seua feina en un ambient agradable.
El retorn de Manolo Sebastià al mon de les falles ara fa tres anys ha suposat el tornar a vore als carrers de Burriana el monument clàssic per excel•lència. Enguany el “Caña” ha tornat a rebre la confiança del col•lectiu de Sant Blai per al qual prepara una falla dins del seu estil més personal. La col•laboració inestimable en l’obrador de Paco Buchardó serà una de les notes destacades del cadafals.
Rafa Guijarro rep novament l’encàrrec de portar endavant el projecte de Quarts de Calatrava. Una falla modesta que tornarà a presentar un monument de gran qualitat de la mà d’un artesà al que li agrada treballar les seues falles, deixant sempre constància del seu bon fer. La crítica, un valor segur: Quino Puig.
El president del gremi faller, Sergi Edo serà l’encarregat de la falla L’Axiamo. Una comissió que a pesar de les dificultats segueix amb l’il.lussió de portar la festa al seu barri. El recent estrenat president Tomás Lorente espera amb este monument deixar constància de les ganes del col•lectiu per seguir endavant.
Tanquem el recorregut per les falles de Burriana amb la falla La Ravalera. El col•lectiu que presideix Daniel Sánchez celebra este 2008 el seu 75é aniversari. El monument faller serà obra de l’artesà Loren Fandos que comptarà amb la col•laboració en la pintura del seu fill Sergio i amb la crítica de Vicent Jarques.
Les cartes estan damunt de la taula, ara sols queda esperar per a vore al carrer el treball de tot un any, un any que’s un recull d’il•lusions, esperances i festa. La paraula la tindran les comissions falleres de la ciutat però des d’este moment en el que ja coneixem els projectes podem aventurar pronòstics. S’atreveixen?