Burriana: Les falles de Burriana retran l'homenatge faller a Francisco Ferrandis,


 

Galería fotográfica

Fotografia /Gallery/3099_1719/1_M1.jpg
Fotografia /Gallery/3099_1719/2_M1.jpg
Fotografia /Gallery/3099_1719/3_M1.jpg
Fotografia /Gallery/3099_1719/4_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | General | 20-02-2008
Les falles de Burriana retran l'homenatge faller a Francisco Ferrandis,

El ple de la Junta Local Fallera reunit el passat dilluns va decidir retre l'homenatge faller de 2008, al veterà faller i artesà Francisco Ferrandis Guart. La proposta va sorgir de la falla barri La Vila a la qual pertany el mencionat faller. Ferrandis, personatge molt conegut dins del mon de la festa i que com ja anunciàvem en la nostra edició d'ahir ha rebut enguany l'homenatge de la seua falla en el llibret faller de la comissió, ha estat president del col.lectiu en les dates més assenyalades per a la falla i compta amb nombrosos premis pel que respecta a la seua vessant artística.
A continuació els oferim una breu ressenya biogràfica del homenatjat d'enguany.
Francisco Ferrandis Guart nasqué en el núm. 7 del carrer San Bruno el dia 24 de novembre de 1941. Als 8 anys, la família decidí d’anar-se’n a València per assumptes de treball, atés que la postguerra era especialment dura a Borriana, així és com aprengué les primeres lletres al Centre Antonià de la capital, on ja manifestà les qualitats artístiques que tants èxits li donarien després.Als tretze anys va entrar a formar part de la comissió fallera de la Plaça Sant Gil de València d'on era fallera una cosina seua.
Quan tenia 15 anys, la família tornà a Borriana. Ferrandis continuà els estudis al col•legi Cervantes fins que passà al món laboral i treballà en una empresa de pintura i artesania. Durant aquells anys, i amerat de falla, ingressà en la comissió del barri València on milità durant tres exercicis. La boira del foc, la bellesa platònica de la dona fallera i els acords de la música valenciana foren els mestres que trobaren dins d’ell l’ànima de les pires: contagiat de festa, es convertiria en un mestre faller i col•laboraria de la manera més activa per a la glòria de les falles.
Fou en 1970 quan obrí la Casa dels Caramels, una botigueta instal•lada a la Plaça Major des de la qual abastia de tants caramels a les falles que la saviesa popular l’anomenà Paco “el Carameler”, apel•latiu del qual se sentiria tan orgullós que emmarcà una foto seua amb la dolça substància i col•locà el conjunt en la falla del 75é aniversari de la Vila.
De tots els fets fallers que protagonitzà, n’hi ha un fonamental per a la falla la Vila i per a tot Borriana. Corria l’any 1976 quan a Francisco Ferrandis, qui regentava la tasca “El Canyís” en el carrer Salvador, se li ocorregué constituir una comissió fallera amb alguns clients, així que es presentà davant l’alcalde Vicent Vernia per a demanar-li el vistiplau, però aquest, en lloc d’acceptar la idea, li proposà que s’encarregara de la falla la Vila, una de les primeres comissions de la ciutat, nascuda en 1929 i deixada de la mà de Déu. De fet, la Vila no havia plantat falla en 1977 per motius que més cal oblidar. Aleshores, Ferrandis en valorà la possibilitat, però en comprovar el lamentable estat dels comptes de la desapareguda comissió preferí insistir en el projecte inicial i crear una falla nova. No obstant això, l’esperit de la Vila es manifestà una vegada més i l’Alcalde li assegurà que, si es responsabilitzava de dur la Vila avant, no hauria de carregar amb els deutes. Finalment, acceptà la proposta de Vernia però, lamentablement, hagué de suportar les conseqüències de les desafortunades gestions econòmiques, ja que alguns confongueren el nou president de la Vila amb el responsable dels deutes, tot i no tenir res a veure amb l’antiga comissió. Es diria, doncs, que Paco “el Carameler” fou el gran faller que tragué la Vila de dins del pou, i ho va fer tot sabent les dificultats que li esperaven. Fet tot un viler, Paco Ferrandis exercí de president de la Vila en 1978 i en 1979, any que celebrà el 50é aniversari. Tornà a mamprendre la presidència en 1981, 1985 i 1986 i quan creia que la màxima responsabilitat de la falla ja era cosa d’uns altres, la comissió li demanà que repetira de president en 2004 per a celebrar el 75é aniversari.
Com a artista, vessant més coneguda de Ferrandis, ha guanyat nombrosos premis. Aficionat a la pintura, volgué participar en els concursos de cartells de falles i en 1968 guanyà el primer accèssit de la seua trajectòria artística, de la qual cal destacar un total de dotze cartells i un bon grapat de carrosses, entre altres tasques falleres, com ara, creus, comparses, presentacions i alguna pleitesia. Quant a la resta de cartells, els premis foren els següents: 1976 (primer premi a Borriana), 1982 (primer premi a Benicarló), 1985 (primer premi a Borriana i també a Benicarló), 1988 (primer premi a Benicarló), 1990 (primer premi i també accèssit a Borriana, tot un rècord que aconseguí amb dos cartells fantàstics), 1993 (primer premi a Torrent) i 1996 (primer premi a Borriana). A la llista cal afegir dos accèssits a Benicarló. També ha dirigit una gran quantitat de carrosses i ha guanyat moltíssims premis, tant per a la Vila com per a altres comissions, que li han demanat col•laboració, no debades està considerat com a un dels millors artistes locals. Confeccionà la carrossa del 50é aniversari de la falla Sant Blai, a la qual en seguiren altres quan deixà la Vila per a entrar de delegat artístic en eixa comissió, guanyà el primer premi de carrosses majors i el tercer d’infantils en 1964 per a la falla del barri d’Onda, també guanyà un accèssit compartit en el primer concurs de cartells de bous que anunciaria la festa de la Misericòrdia a Borriana i, a més, exercí de presentador, tant a Borriana com a Cabra, el poble natal del gran faller i viler Pepe Aranda. En l’àmbit internacional, oferí una conferència a Mèxic, en la qual explicà la manera de confeccionar una carrossa amb paper de ceba, disciplina artística semblant a les pinyates que els mexicans elaboren amb paper de seda.
Francisco Ferrandis continua en actiu i amb la mateixa il•lusió amb què dibuixà aquella font valenciana que li valgué el primer premi. Tant és així que enguany, a banda de dirigir les carrosses, col•laborar en les creus de maig, organitzar les comparses i participar activament en tots els aspectes de la festa fallera, s’ha convertit en artesà i ha confeccionat la falla infantil de la Vila, un monument que farà les delícies dels xiquets, del barri i de tot Borriana.