Burriana: Els vestits de les falleres segueixen centrant l’atenció de la setmana.


 

Galería fotográfica

Fotografia /Gallery/468_250/1_M1.jpg
Fotografia /Gallery/468_250/2_M1.jpg
Fotografia /Gallery/468_250/3_M1.jpg
Fotografia /Gallery/468_250/4_M1.jpg
Fotografia /Gallery/468_250/5_M1.jpg
Fotografia /Gallery/468_250/6_M1.jpg
Fotografia /Gallery/468_250/7_M1.jpg
Fotografia /Gallery/468_250/8_M1.jpg
Fotografia /Gallery/468_250/9_M1.jpg
Fotografia /Gallery/468_250/10_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | General | 22-11-2007
Els vestits de les falleres segueixen centrant l’atenció de la setmana.

Un dia més seguim amb el nostre recorregut per les cases de les falleres majors de les comissions de la ciutat per tal d’ensenyar-los els tratges que lluiran a partir del proper dissabte i diumenge en que dóna inici el exercici faller.
La primera casa que varem visitar en el dia d’ahir va ser la de Irene Vicent Chabrera, fallera major de la falla La Mercé que’ns va rebre rodejada de tota la seua família i preparada per a donar les explicacions precises sobre el seu vestit. Es tracta d’un model exclusiu dissenyat per l’indumentarista, Isabel Romero i que rep per nom “Misericòrdia”. És una seda estreta teixida per la firma “Garin 1820” sobre un color de fons “blanc núvol”. Este disseny és l’últim que ha realitzat esta indumentarista i és tracta d’un encàrrec personal de la família d’Irene. La tela te la particularitat de que no es repeteix el dibuix des de la cintura fins la vora de baix. Les manteletes i davantal són de tul de cristall brodades en argent i or amb lentejuela. Pel que fa a l’adreç , este ha segut cisellat a mà per l’orfebre, Miguel Montoya. La peineta porta cisellada la façana de la església de La Mercè i la paleta de pintor emblema de la falla veterana. El corpinyo que acompanya a joc el vestit és també inspirat al segle XVIII i llueix la joia amb la imatge de la Verge de la Misericòrdia obra de l’orfebre Miguel Ángel Bertomeu. Les originals sinagües d’este conjunt són de fil en color caldera i porten brodat el nom de la fallera major.
Seguint amb el recorregut ens acostem fins la llar de Teresa Vicent Tornador, fallera major infantil de la falla Societat de Caçadors. La mare de Teresa ens explica que li ha confeccionat per al seu regnat dos vestits. Un típic de fallera amb una seda estreta de la firma “Rafael Català” i un altre del segle XVIII amb la tela “Peònia” de la casa “Garin” . Les teles per al dos han segut escollides a la firma “Paco Palau” i han estat cosits per la iaia de la reina, Tere Marín la qual ha segut també l’encarregada de brodar tots els complements que lluirà junt al vestit. Les sinagües són de fil amb vainiques i brodats i la mantellina de tul brodat. Els adreços són disseny d’Isabel Romero i en un d’ells podem observar cisellats els cartutxos emblema de la falla dels Caçadors.
Loles Suarez és la fallera major de la falla La Vila i ens rep a sa casa per a mostrar-nos el seu vestit de fallera que ha segut confeccionat per la firma “Artesania Fallera Manolo” i cosit per les mans expertes de la modista Paquita Masip. El tratge de Loles és d’estil segle XVIII amb un color verd oliva de fons i amb manteletes i davantal de tul de cristall brodat en blanc amb lentejuela. El adreç és del model “Polka” inspirat en els autèntics del segle divuit. Pel que fa a les sinagües, estes han segut confeccionades per la pròpia reina amb vainiques i entredós. Junt al vestit de Loles varem poder observar també el jupetí del seu home que serà qui el proper dissabte li impose la banda al Teatre Payà.
La següent parada del dia d’ahir va ser a casa de Maria del Mar Monfort, fallera major de la falla Societat de Caçadors. Maria del Mar s’ha confeccionat dos vestits del segle XVIII, un amb color blanc/beig de fons i l’altre de color blau marí. Les manteletes i davantals al igual que la resta de complements i els vestits han segut confeccionats per la firma d’ Algemesí “Hijas de Carmen Esteve”. Les sinagües que lluirà Maria del Mar son de fil amb vainiques i entredós i han segut confeccionades per la reina fallera de Burriana 1975, Gema Renau, cosina de Maria del Mar. Els adreços son del model “Dama” de la casa Peris i Roca, mentre que les peinetes son el model “Letizia”. El mantó de Manila per a les nits de fred és un herència de la iaia de la reina.
Seguint amb el recorregut establert parem en la llar de Rocio Tormos, fallera major infantil de la falla Chicharro. Rocío ens rep a sa casa i ens mostra els dos vestits que lluirà en el seu regnat. Els dos són inspirats en el segle XVIII un és en color blau turquesa amb manteletes i davantal en tul brodat en blanc i argent i l’altre es una seda treballada en espolí de nom “Espigas de Montserrat” amb color gris de fons de fons confeccionat per l’indumentarista, Enrique Marzal. La particularitat d’este vestit radica en que’s tracta del mateix que va lluir la mare de Rocío quan va ser fallera ara fa vint anys. Per a esta ocasió el tratge s’ha descosit i s’ha tornat a muntar adaptant-lo a la xiqueta. Els adreços que complementen el vestit són de la firma Peris i Roca i les sinagües han estat confeccionades per la mare de Rocío que ha seguit els consells experts de la firma “Didal”.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana