Burriana: Entranyable commemoració del 75é aniversari de la falla La Ravalera.


 

Galería fotográfica

Fotografia /Gallery/981_529/1_M1.jpg
Fotografia /Gallery/981_529/2_M1.jpg
Fotografia /Gallery/981_529/3_M1.jpg
Fotografia /Gallery/981_529/4_M1.jpg
Fotografia /Gallery/981_529/5_M1.jpg
Fotografia /Gallery/981_529/6_M1.jpg
Fotografia /Gallery/981_529/7_M1.jpg
Fotografia /Gallery/981_529/8_M1.jpg
Fotografia /Gallery/981_529/9_M1.jpg
Fotografia /Gallery/981_529/10_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | General | 09-12-2007
Entranyable commemoració del 75é aniversari de la falla La Ravalera.

Complir 75 anys és sens dubte una fita important en la vida de les persones, potser per a una institució no siga esta una xifra molt destacada però la realitat ens demostra que no és així a tenor de les vivències que ahir varem poder sentir en el acte commemoratiu de les noces de diamant de la falla Barri La Ravalera.75 anys en son molts i donen per a multitud de històries i records, circumstàncies que es varen fer presents en un acte que ,en bona mesura ,va servir per a reunir a vells amics, història viva d’un temps i d’una festa que fan de Burriana referència fallera al llarg de tota la comunitat.
El Restaurant “La Regenta” va ser el lloc escollit per la comissió per a celebrar este aniversari i reunir a totes les persones que han desenvolupat càrrecs de representació al sí del col•lectiu.
Les reines falleres 2008, Beatriz González Olivas y Maria Franch Guardino presidiren este acte junt al alcalde de la ciutat, Jose Ramón Calpe i el regidor de festes i falles, Francisco Isach. Amb motiu d’este aniversari la comissió ha encarregat un nou estendard que substitueix al que des de 1978 utilitzava la falla. El nou estendard va ser el primer en ocupar el seu lloc al escenari. Seguidament el presentador, Jorge Tejedo, va fer una breu semblança dels inicis de la falla que va nàixer l’any 1934 de la ma de Blas Monsonis Cherta. El primer llibret va ser obra del mestre i poeta borrianenc, Pere Echevarria. Aquella primera falla, encara recordada pels més majors, estava composada per una gran libèl•lula que transportava un vagó de tren. Va obtindre el primer premi. La falla Barri La Ravalera no es va tornar a plantar fins l’any 1944. És en eixe moment quan el col•lectiu inicia una etapa que, malgrat alguns entrebancs en anys puntuals, el portarà fins l’actualitat. La primera fallera major que’s va acostar fins l’escenari va ser Carmen Planelles, fallera major infantil de l’any 1944 que va ser l’encarregada de rebre a la representació de la falla de l’any següent. D’esta manera es va desenvolupar l’acte. Les reines i president d’un any rebien a les seues immediates successores. D’esta primera etapa de la falla varen sonar amb força noms com el de Melchor Reig Figuerola el president que més anys ha ostentat el càrrec o el de Elisin Casinos Dosdá, fallera major en l’any del 25é aniversari de La Ravalera. Per tal d’engalanar amb paraules a tots estos personatges dels primer anys de la falla el crític i poeta Santiago Ríos va exercir el càrrec de primer mantenidor del acte. Ríos, en el seu parlament, va destacar la llavor d’aquelles persones que tingueren la responsabilitat de perpetuar els actes de la falla per mig dels llibrets. El mantenidor va centrar el seu discurs en la figura dels poetes fallers dels primers anys de La Ravalera.
Finalitzada la intervenció del mantenidor l’acte va seguir desenvolupant-se amb el reconeixement a les falleres major i presidents de la història de la falla. El barri del Raval ha segut una comissió que sempre ha destacat en la confecció de les comparses per a la cavalcada del ninot així com per les seues creus de maig. Tot açò va quedar patent ahir en donar-se lectura dels premis aconseguits per la comissió al llarg del temps. L’entregada llavor de les dones de la falla donava cada any el fruit esperat alhora de recollir els guardons de les comparses infantils. El segon mantenidor de la vetllada va ser el poeta borrianenc Paco Ventura Fonfria. El discurs de Ventura va estar centrat en la figura dels artesans fallers, de les persones encarregades de donar vida als monuments . Així doncs va tindre paraules de record per entranyables artesans com Juan Conejero, Juan Dualde i molt especialment per al enyorat Juan Vidal Escolano amb qui Paco Ventura va iniciar el seu camí com a crític faller.
La recta final del acte va estar protagonitzada per les falleres majors i presidents més pròxims en el temps. La representació de tots estos com és natural va ser més nombrosa i molts d’ells encara formen part de l’actual comissió. Una de les majors alegries que ha rebut la comissió en estos anys ha segut el poder vore com tres de les seues màximes representants han ocupat el càrrec de reina fallera de Burriana. La primera d’elles va ser a l’any 1996 i va tindre com a protagonista a l’actual regidora d’hisenda, Ana Montagut Borillo, després va vindre la representació infantil amb Paula Giménez Ramos, reina fallera infantil a l’any 1998 i finalment seria a l’any 2004 quan la jove de la Ravalera, Belén Sierra Monsonís va ocupar la màxima representació fallera de la ciutat. D’estos últims anys hi ha que destacar la importància adquirida per les dones a la falla. Açò va culminar a l’any 2003 amb la presidència de Juani Cano Zafra l’única dona que l’ha ostentada dels 27 màxims dirigents que ha tingut el col•lectiu en la seua dilatada història. Un altra de les fites ressenyables d’este període és, sens dubte, l’espenta que la comissió li ha donat al teatre en valencià, del qual s’ha convertit en referència a la ciutat.
L’últim dels mantenidors que va intervindre va ser el mestre i poeta, Juan Emilio Gumbau, el qual va encandilar als presents amb “Hereus del Foc” , un muntatge amb suport audiovisual i amb la col•laboració de cinc joves que representava la creació de l’Univers i de la terra. També la creació del foc i la seua concessió per Déu als homes i las fallers. Gumbau va acabar la seua intervenció amb un bell poema dedicat la falla de La Ravalera. Finalitzada la seua intervenció, el president de la falla, Daniel Sánchez Boza li va lliurar, igual que a la resta dels mantenidors, un quadre del pintor Pepe Forner.
Esta commemoració del 75é aniversari de la falla La Ravalera va culminar amb la presència a l’escenari de les falleres majors i corts d’honor de l’actual exercici. Entre forts aplaudiments varen ser rebudes: Maria Romero Cano, fallera major, i els xiquets Amparo i Manuel Candau López, fallera major infantil i cavaller acompanyant. L’escenari va estar complet amb la presència de les reines falleres, Maria Franch Guardino que va estar acompanyada pel president de la JLF, Francisco Isach i Beatriz González Olivas a la que va escoltar l’alcalde, Jose Ramón Calpe. La fallera major del 2008 junt als reinets de la falla varen dirigir unes paraules als presents per a agrair a tots els fallers de La Ravalera el seu esforç i dedicació per a portar endavant els projectes de la falla al llarg dels seus 75 anys d’història.
La música que va composar el mestre Amadeo Antonino amb lletra del faller, Manuel Bernabeu Vidal, “Manolo l’Olivero” i que’s va convertir en l’himne “ravalero” va ser emotivament interpretat com a colofó d’un acte entranyable que perdurarà en el temps i en la memòria de tots els que han format part de la falla “La Ravalera”. Des de La Plana al Dia els desitgem moltes felicitats en este aniversari.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana