Cabanes: La Mare de Déu de les Santes tornarà al poble el dia 16 de juny per commemorar l’aniversari de la Carta Pobla


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2018/5/172523_101642/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Cabanes | General | 17-05-2018
La Mare de Déu de les Santes tornarà al poble el dia 16 de juny per commemorar l’aniversari de la Carta Pobla

Si aquest any l’estança en el poble de la imatge de la Mare de Déu del Bon Succés serà curta, al tornar-la des del poble a l’ermitori este diumenge; hi haurà un fet excepcional que farà tornar-la en juny.

Donat que el dimarts 19 de juny és el 775 aniversari de l’atorgament de la carta de població. En 19 de juny de 1243, el Bisbe de Tortosa, Ponç de Torrella va concedir carta de població a sis famílies, aquest document és on el senyor d’aquest territori dicta els drets i deures cap al senyor d’aquest territori, que en el cas de Cabanes és el Bisbat.

Cabanes comptava ja en població des de períodes prehistòrics i acumula rastres d’assentaments de pràcticament totes les èpoques, amb importants restes de població del neolític, bronze, ibèric, romà o islàmic; on Sufera i Miravet són el testimoni d’aquestes poblacions. Aquests dos castells, junt al d’Albalat, un cop annexionat tot el bast territori, posteriorment, donaran lloc a l’actual terme municipal, un dels més extensos de les nostres comarques.

En 1243, per tant, es dóna una fita important en la història local, que és el naixement oficial del poble com a tal.

Tal i com es va fer fa 25 anys amb el 750 aniversari, engany, també hi haurà part de la commemoració amb caràcter religiós. I la Mare de Déu tornarà al poble. Eixirà des de l’ermitori el dissabte 16 a les 10 del matí portada a muscles pels i les joves que fan 18 anys enguany ( quintos i quintes) i per la gent voluntària que hi vulga participar. L’entrada al poble es farà pel carrer carretera d’Orpesa ( i no pels pinets), donat que és un fet excepcional, i sols entra pel lloc habitual en les festes patronals.

Serà rebuda per les autoritats al peiró del Calvari, i duta a l’esglèsia, on romandrà fins que el diumenge es traslladarà al cementeri municipal per participar d’una missa homenatge pels difunts i avantpassats. I a migdia, després d’un acte oficial en la Plaça del Sitjar, eixirà de nou cap a l’ermitori, on la gent l’acomiadarà al peiró del Calvari.
Aquests actes aniran acompanyats d’altres que durant tot el cap de setmana prèvi a aquesta efemèride, on s’ha preferit concentrar-ho en cap de setmana per facilitar l’afluència de la gent.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana