Castelló: La revista Scientific Reports (Nature) situa un article amb participació de personal investigador de l'UJI com a hot paper del 2018


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2019/5/185073_112322/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/5/185073_112322/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2019/5/185073_112322/3_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 11-05-2019
La revista Scientific Reports (Nature) situa un article amb participació de personal investigador de l'UJI com a hot paper del 2018


L'equip de recerca internacional proposa una nova tècnica d'obtenció de nanocompostos complexos amb una alta capacitat bactericida

La revista Scientific Reports (del grup Nature) ha triat l'article ¬ęTowards the scale-up of the formation of nanoparticles on α-Ag2WO4 with bactericidal properties by femtosecond laser irradiation¬Ľ, publicat per un equip internacional de recerca amb participaci√≥ de quatre investigadors de la Universitat Jaume I de Castell√≥, com un dels articles importants o hot paper de 2018 en el camp de la ci√®ncia dels materials.

En l'article, investigadors i investigadores dels departaments de F√≠sica, Qu√≠mica Inorg√†nica i Org√†nica i Qu√≠mica F√≠sica i Anal√≠tica de la Universitat Jaume I, el Centre de Desenvolupament de Materials Funcionals del Brasil i la Universitat T√®cnica de Liberec de la Rep√ļblica Txeca expliquen el desenvolupament d'una nova t√®cnica per a obtenir nanocompostos complexos formats per nanopart√≠cules de plata met√†l¬∑lica segregades en el cristall del semiconductor de l'√≤xid mixt de wolframi i plata. Aquestes nanopart√≠cules formades milloren 32 vegades el rendiment bactericida d'aquest compost.

Durant 2018, la revista ha publicat m√©s de 700 articles en l'√†mbit de la ci√®ncia dels materials i l'article triat ha rebut 1.042 visites. L'editor cap de Scientific Reports, Richard White, destaca en la carta remesa al responsable de l'equip investigador, el director del CDMF Elson Longo, que ¬ęsituar-se entre els 100 articles m√©s llegits √©s una conquesta extraordin√†ria perqu√® indica que el seu treball √©s de gran valor per a la comunitat investigadora¬Ľ.

L'√ļs cada vegada major de semiconductors en la vida quotidiana ha activat la cerca de nous materials, aix√≠ com l'obtenci√≥ de m√®todes de s√≠ntesis m√©s eficients amb una √†mplia gamma d'aplicacions tecnol√≤giques, i s'ha convertit en un dels camps de recerca que se situa a la frontera del coneixement b√†sic i aplicat.

La interacci√≥ entre el semiconductor i una radiaci√≥ per l√†ser premut en femtosegons (10-15 segons) permet la segregaci√≥ de nanopart√≠cules de plata met√†l¬∑lica en la superf√≠cie del semiconductor. ¬ęAquest √≤xid mixt de wolframi i plata ‚ÄĒexpliquen els investigadors‚ÄĒ √©s altament bactericida quan s'aplica a una col√≤nia de bacteris, al voltant de 32 vegades m√©s efectiu que els materials emprats fins ara¬Ľ, emfatitzen.

D'aquesta forma, la interacció entre el semiconductor i la radiació per làser premut en femtosegons (10 -15 segons) obri possibilitats en l'obtenció de compostos bactericides d'alt rendiment i de fàcil fabricació, ja que la irradiació làser ultracurta pot integrar-se de forma senzilla en el procés de producció. La recerca també ha revelat que la síntesi impulsada per làser ofereix una rica varietat d'espècies químiques.

Aquesta recerca amplia els coneixements fonamentals sobre els efectes de la interacci√≥ entre l√†ser i mat√®ria, alhora que serveix d'inspiraci√≥ per a la s√≠ntesi eficient de nanocompostos. L'equip investigador treballa en la capacitat d'ajust de l'efecte indu√Įt pel l√†ser mitjan√ßant la variaci√≥ de la seua pot√®ncia i el temps d'irradiaci√≥ que podria obrir un nou camp en la s√≠ntesi de materials nous amb una √†mplia gamma d'aplicacions en camps com la medicina o la tecnologia.

El treball √©s el resultat d'un projecte de cooperaci√≥ internacional en el marc del Centre de Desenvolupament de Materials Funcionals (CDMF) de la Universitat Federal de S√£o Carlos (UFSCar) del Brasil, investigadores i investigadors dels departaments de F√≠sica, Qu√≠mica Inorg√†nica i Org√†nica, i Qu√≠mica F√≠sica i Anal√≠tica de la universitat p√ļblica de Castell√≥ i de la universitat txeca de Liberec.

Imatges

Representació esquemàtica del procediment experimental i dels resultats observats

El grup investigador de l'UJI format per Gladys Mínguez, Juan Andrés, Héctor Beltrán-Mir i Eloísa Cordoncillo

Towards the scale-up of the formation of nanoparticles on α-Ag2WO4 with bactericidal properties by femtosecond laser irradiation. Scientific Reports, volume 8 (2018) http://www.nature.com/articles/s41598-018-19270-9

Autors: Elson Longo, Edson R.Leite, Marcelo Assis i Regiane Oliveira (UFSCar); Carlos E. Vergani i Camila C. Foggi (FOAR-Unesp-Araraquara); Juan Andrés, Eloísa Cordoncillo, Héctor Beltrán-Mir i Gladys Mínguez (Universidad Jaume I -UJI); i Rafael Torres-Mendieta (University of Liberec Studentská - Liberec Czech Republic).

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana