Comunitat Valenciana: Autoritzacions de manteniment i conservació de corses en el Xúquer


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2023/9/213795_134984/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Comunitat Valenciana | General | 21-09-2023
Autoritzacions de manteniment i conservació de corses en el Xúquer

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha concedit un total de 393 autoritzacions per a dur a terme treballs de manteniment i conservació de corses. D'aquestes autoritzacions, 50 han estat atorgades durant l'últim estiu. La majoria d'aquestes autoritzacions són atorgades als ajuntaments, els quals complementen les tasques realitzades per l'Organisme de conca en aquesta àrea.

Les actuacions autoritzades consisteixen en tasques com desbrossament, poda, eliminació d'arbres morts i eliminació de vegetació que puga obstaculitzar el corrent. A més, s'encarreguen de retirar elements obstructius com branques o residus sòlids.

Aquestes accions de manteniment i conservació tenen com a objectiu principal preservar i millorar l'estat de la xarxa fluvial, així com minimitzar el risc d'inundacions.

És important destacar que la coordinació entre administracions és fonamental per a mantindre en bones condicions el domini públic hidràulic de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer. Existeix una legislació específica que estableix les competències i responsabilitats de cada administració en aquest àmbit.

En les zones no urbanes, l'Organisme de conca corresponent és l'encarregat de realitzar les tasques de manteniment i conservació de corses. D'altra banda, en les zones o trams urbans, la competència recau principalment en els ajuntaments, segons establit en la Llei del Pla Hidrològic Nacional.

Aquestes actuacions es realitzen de manera contínua, tenint en compte les disponibilitats pressupostàries. La Demarcació del Xúquer compta amb una extensa xarxa fluvial de més de 46.000 km de corses, el que implica prioritzar les actuacions més urgents.

Cabe mencionar que les funcions dels organismes de conca, recollides en la Llei d'Aigües, s'enfoquen en la protecció i tutela del domini públic hidràulic, però no inclouen obligacions específiques en termes de conservació i defensa del territori davant d'inundacions. Aquesta situació ha sigut recolzada pel Defensor del Poble en el seu informe de 2009.

En resum, les autoritzacions de manteniment i conservació de corses en el Xúquer són una mesura per a preservar i millorar la xarxa fluvial, minimitzant el risc d'inundacions. S'atorguen principalment als ajuntaments per a complementar les tasques de l'Organisme de conca. Existeix una legislació que estableix les competències de cada administració en termes de conservació de corses. Aquestes accions són essencials tant en zones urbanes com rurals per a garantir el bon estat dels corses i prevenir desastres relacionats amb l'aigua.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana