l'Alcalatén: Costur lidera la creació d'un banc de llavors de L’Alcalatén per a preservar la diversitat tradicional


 
La Plana al Dia | l'Alcalatén | General | 13-09-2017
 

El municipi ha pres la decisió d'elaborar un banc de llavors, espai dedicat a la conservació de les espècies vegetals. L'Ajuntament de Costur ha fet possible esta iniciativa per mitjà d'una beca destinada a estudiants de “Enginyeria agroalimentària i del mig rural”.
Este banc de llavors té dos objectius bàsics: conservar les llavors hortícoles tradicionals tant del poble com de localitats veïnes i crear un calendari de cultiu per a estes espècies, tot açò a partir de la participació voluntària dels ciutadans.
La idea de conservar les llavors ve motivada per l'actual preferència dels agricultors a cultivar espècies subministrades per diferents vivers, les quals poden resultar més atractives i oferir més rendiment a vegades, però contribueixen a l'extinció de les espècies tradicionals que els nostres avis i besavis han anat reproduint any rere any i que presenten uns atributs únics, especials i favorables pel que fa al gust i a l'adaptació al clima. Així, doncs, la qual cosa es pretén del banc és col·lectar les llavors d'estes valuoses espècies a partir de la cessió voluntària de la gent del poble per a guardar-les en el banc i de forma organitzada anar reproduint-les. A més, estes llavors són capaços de donar una bona producció molt uniforme tots els anys, no com aquelles que procedeixen dels vivers, que el primer any tenen molta producció i els posteriors cap de tal forma que s'ha de comprar una altra vegada el material vegetal.
Els llavors poden romandre fins a 5 anys sense perdre la capacitat germinativa si estan sotmeses a fluctuacions en l’ambient amb canvis de temperatura o com a canvis en la llum que reben i la tasca d’un banc de llavors és augmentar este període de vida útil a partir de la conservació en fred. Este mètode consisteix a emmagatzemar els llavors en pots de vidre hermètics en un frigorífic a fosques, havent seguit prèviament un protocol de desinfecció, assecat i etiquetatge perquè passat el temps, puguen reproduir-se òptimament sense problemes de virus, fongs i/o bacteris. El banc també arreplegarà tota la informació emmagatzemant-la en una base de dades que anirà publicant l’Ajuntament.
El banc de llavors de Costur pròximament, participarà en la VIII Fira d'Agroecologia que tindrà lloc a Almassora els dies 30 de setembre i 1 d'octubre de 2017.