Moncofa: La gota freda desborda el Belcaire


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2018/10/177970_106289/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/10/177970_106289/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/10/177970_106289/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/10/177970_106289/4_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/10/177970_106289/5_M1.jpg
La Plana al Dia | Moncofa | Sucesos | 19-10-2018
La gota freda desborda el Belcaire

Les intenses pluges esdevingudes en la conca del Belcaire van provocar el desbordament del mateix en el municipi de Moncofa. Va ser a primera hora de la nit, en el moment en què de forma preventiva s'estava evacuant el càmping Monmar (21 h aprox.) quan la punta del cabal del riu va provocar el desbordament d'aquest. Encara que també es temia el desbordament al seu pas per l'autopista (la qual va estar a punt de tancar-se al trànsit), el desbordament es va produir a partir del Camí de Xilxes de Baix. La riuada afectóa ambdues riberes del riu, no obstant això va ser de molta major importància en el seu vessant sud, cap a les partides de Molsar, La Torre i Alqueria-Saladar.
Les inundacions provocades pel desbordament del riu unit a les pluges han afectat una àmplia zona de cultiu (aproximadament un 20% del terme municipal, unes 250 hectàrees) en les quals, si bé els seus camins ja són transitables, continuen fanecades d'aigua.
Les labors de neteja de séquies va fer que els 123 litres caiguts durant la nit no van provocar cap problema destacable,no obstant això les quantioses pluges caigudes en la conca del *Belcaire (Alfondeguilla o La *Valld’*Uixó amb 180 litres) si que van provocar el desborde del riu.
Per a José María Andrés, regidor d'Interior, “els continus treballs de neteja de séquies i llits units al fet que les pluges van caure de forma més pausada que en els últims episodis han provocat menys problemes,tant en el nucli urbà o zones rurals allunyades de la influència del riu”.
Evacuació del càmping
Just en aqueixos moments s'estava evacuant, de forma preventiva, un dels càmpings de la localitat. Eventualitat contemplada en el Pla d'Inundacions de Moncofa, una de les 6 localitats de la província que disposa d'aquest pla. Els acampadors, la major part d'ells jubilats provinents del centre d'Europa van ser traslladats al local polifuncional que ja havia sigut habilitat a la vesprada davant aquesta eventualitat. Segons l'alcalde, Wences Alós: “Cal destacar i agrair a tots els cossos que van participar en aquesta evacuació, Policia Local, Protecció Civil, Brigada Municipal i, especialment, a la Guàrdia Civil que va fer un gran desplegament que va ser fonamental, no solament durant l'evacuació sinó en el correcte discórrer dels esdeveniments posteriors”.
Volta a la normalitat
En aquests moments tot sembla tornar, lentament, a la normalitat, tant el temporal de pluges com el temporal costaner que ha sigut de menor intensitat de l'esperada. Encara que ara queda pendent valorar els danys provocats per les inundacions que podrien ser quantiosos en una àmplia zona de cultiu.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana