Onda: L'Ajuntament inicia la reconstrucció d'un dels murs de la plaça de la Sinagoga


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2017/7/160802_92106/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2017/7/160802_92106/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Onda | General | 11-07-2017
L'Ajuntament inicia la reconstrucció d'un dels murs de la plaça de la Sinagoga

L'Ajuntament d'Onda ha iniciat els treballs de reconstrucció del mur de la plaça de la Sinagoga, seguint les indicacions de la Direcció territorial de Cultura i Patrimoni depenent de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. El tram de mur que es va a consolidar va ser derrocat per a construir un nou col•lector i aquests treballs tenen un termini d'execució d'aproximadament un mes.
L'alcalde de la localitat, Ximo Huguet, ha visitat aquest matí, amb l'arquitecte tècnic municipal, el desenvolupament de les obres. En finalitzar, ha explicat què passos s'estan seguint i en què consisteixen els treballs que s'estan duent a terme. “En derrocar aquest tram del recinte, que ara ha aparegut després de l'excavació, ha quedat incomplet. L'empresa Restauración EMR està procedint a la reconstrucció del mur amb tècniques tradicionals: es tracta d'una paret de pedra d'aproximadament 1 metre d'espessor que serà reconstruïda amb maçoneria de pedra i morter de calç. La part nova es diferenciarà de l'antiga amb una junta metàl•lica que serà incrustada en el citat mur. Amb aquest treball quedarà perfectament delimitada la forma de l'espai antic”.
Cal recordar que la reforma de la plaça, que havia de realitzar-se després de les excavacions inicials, va quedar paralitzada per aquestes troballes arqueològiques. Després de rebre l'autorització de la Direcció territorial de Cultura i Patrimoni es van reprendre els treballs i es va haver d'ampliar el sector excavat per a exhumar tot el gran edifici documentat en la plaça, impedint el tràfic dels vehicles i, en aquests moments, s'està procedint a la reforma del mur que consolida al col•lector trobat al costat de la resta de troballes arqueològic. En aquest sentit, l'alcalde ha destacat que “el consistori va adoptar una sèrie de mesures d'urgència, seguint amb les indicacions de Conselleria, després de l'aparició en la plaça d'una enorme construcció que podria correspondre a una cisterna monumental de grans dimensions”.
Finalment, Huguet ha avançat que “una vegada haja finalitzat aquesta part de l'obra, tornarem a reunir-nos amb Conselleria per a coordinar els següents passos seguir, doncs seguim treballant per a donar solucions ràpides i efectives als problemes que se'ns van plantejant després d'aquests descobriments, treballant conjuntament amb la Generalitat perquè els onders puguen gaudir al més prompte possible d'una plaça totalment accessible i augmente la qualitat del seu entorn urbà, a més de preservar les troballes que suposen un valor afegit com a recurs patrimonial i turístic de la nostra ciutat”.