Vila-real: Compromís per Vila-real exigeix al Govern que complisca la Llei de Memòria Històrica i l’eliminació de símbols franquistes


 
La Plana al Dia | Vila-real | General | 26-04-2018
 

El grup municipal de Compromís per Vila-real ha presentat una moció per a exigir al Govern central que complisca amb la Llei de Memòria Històrica i, a més de retirar qualsevol símbol franquista, il·legalitze la Fundació Nacional Francisco Franco, així com l'inici de la cerca de les víctimes enterrades en cunetes.
El regidor Santi Cortells recorda que “el 14 d'abril de 1931, Espanya es convertia per segona vegada en República, un període que va durar fins a l'1 d'abril de 1939, quan va finalitzar la Guerra Civil, inici de la dictadura franquista, que va acabar amb la transició i el pas a la democràcia, després de la mort del dictador el 1975”. “La resta d'Europa vivia per aquell temps un moment convuls, amb l'auge del nazisme, convertint-se Adolf Hitler en führer del Tercer Reich alemany entre 1933 i 1945, moment en el qual, després de perdre la II Guerra Mundial, es va suïcidar”, explica Cortells. No obstant açò, tal com indica l'edil nacionalista, “la diferència és que els capdavanters nazis van ser jutjats i condemnats i la seua ideologia fulminada de la societat, mentre que a Espanya els torturadors i assassins van seguir en llibertat, ja que ni tan sols se'ls va investigar”.
“L'esforç de retornar la dignitat a les víctimes realitzat a Alemanya contrasta amb la situació a l'Estat espanyol, on els morts continuen a les cunetes i els familiars els continuen cercant”, manifesta. Així mateix, posa de manifest el contrast entre tots dos països en qüestions com la simbologia. “A Alemanya l'esvàstica, símbol nazi per excel·lència, o qualsevol altre símbol estan durament castigats per llei, mentre ací no només es permet la bandera amb l'àguila imperial, sinó que a més la simbologia nazi, com la creu gammada, no està penada”, indica. “A més”, afig, “la Fundació Francisco Franco segueix en marxa per a difondre la memòria del dictador i durant els anys del govern d'Aznar va rebre subvencions públiques”. El manteniment del Valle de los Caídos –mausoleu del franquisme- costa 750.000 euros cada any i, a açò se suma la petició que la néta major del dictador va realitzar recentment per a sol·licitar el ducat del seu avi i ser una gran d'Espanya.
“Durant el govern de Zapatero es va aprovar la Llei de Memòria Històrica, en la qual es van aprovar una sèrie de mesures per a compensar les víctimes directes o indirectes del franquisme, a més d'eliminar dels carrers les simbologies feixistes, amb una partida pressupostària de 0 d'euros”, remarca.
Segons aquesta legislació, les administracions públiques han de retirar els escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d'exaltació de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura, incloent la retirada de subvencions o ajudes públiques. A més, es preveu la col·laboració del Govern amb municipis i comunitats autònomes en l'elaboració d'un catàleg de vestigis relatius a la Guerra Civil i la dictadura per a mantenir aquelles peces que siguen d'estricte record privat, sense exaltació dels enfrontats o quan concloguen raons artístiques, arquitectòniques o artístic-religioses protegides per la Llei.
“Ens trobem l'any 2018, en ple segle XXI i hem de tornar a reclamar al Govern central que complisca la Llei i canvie tots els carrers amb noms franquistes, elimine les plaques feixistes i inicie la cerca per les cunetes de totes aquelles persones afusellades per pensar diferent”, exigeix l'edil de Compromís. “A més, la Fundació Francisco Franco ha de ser il·legalitzada i el Govern haurà d'estudiar i guardar la documentació que l'entitat té relativa a accions polítiques del dictador i reclamem un informe del Consell de l'Estat sobre el ducat de Franco, així com de tots els títols nobiliaris relacionats amb el dictador o atorgats pel dictador per a eliminar-los”, conclou.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana