Vila-real: Benlloch mostra el “suport absolut” de Vila-real a la Vall d'Uixó en l'enderrocament de la Creu dels Caiguts i el compliment de la Llei de Memòria Històrica


 
La Plana al Dia | Vila-real | General | 08-06-2018
 

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha volgut mostrar el seu “suport absolut” a l'alcaldessa de la Vall d'Uixó, Tania Baños, i a l'equip de govern de la localitat veïna en la seua decisió de derrocar la Creu dels Caiguts. “Lamente si les meues paraules han pogut ser malinterpretades o potser no han sigut encertades. Vila-real ha sigut i és un exemple en la recuperació de la memòria històrica i el nostre suport a l'executiu de la Vall i a la Generalitat Valenciana en tot el que supose el compliment de la Llei de Memòria Històrica és inqüestionable”, assenyala Benlloch.
L'alcalde s'ha referit, d'aquesta manera, a la seua al•lusió a la creu de la plaça de l'Àngel de Vila-real, a preguntes dels periodistes sobre la decisió de la Vall de demolir el vestigi franquista del municipi. “El que he intentat explicar, potser de manera desafortunada, és que no podem permetre que el símbol de la creu siga identificat amb el règim franquista o amb la dreta. Però, és evident, que quan la creu, símbol de gran valor per a la fe catòlica, és utilitzada en el marc d'un monument contra els altres o per a homenatjar etapes de la nostra història que no poden repetir-se, incomplint amb açò la Llei de Memòria Històrica, la nostra obligació és donar-li compliment com a autoritats públiques que som”, puntualitza.
“Cada municipi té la seua pròpia idiosincràsia i coneix com es va configurar la simbologia franquista en cada cas. És indubtable que el cas de la Vall no és com el de Vila-real. Per açò, demane disculpes si s'han pogut sentir ofeses per les meues paraules les persones que cada dia lluiten per la recuperació de la memòria, retornar la dignitat a les víctimes i acabar amb els símbols d'una terrible dictadura. La Llei de Memòria Històrica està per a complir-se; és el que han fet en la Vall i el que portem fent també set anys a Vila-real, cada municipi atenent a la seua realitat: recuperar la dignitat de les víctimes d'un període negre de la nostra història”, conclou Benlloch.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana