Vila-real: Vila-real recuperarà la platja del Millars amb un projecte de neteja de canyes invasores i recuperació d'espècies autòctones


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2013/12/97205_51728/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2013/12/97205_51728/2_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2013/12/97205_51728/3_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2013/12/97205_51728/4_M1.jpg
La Plana al Dia | Vila-real | Agricultura y Medio Ambiente | 12-12-2013
Vila-real recuperarà la platja del Millars amb un projecte de neteja de canyes invasores i recuperació d'espècies autòctones

El paratge del Termet recuperarà l'antiga platja del riu Millars a l'altura de l'antic molí amb l'objectiu de potenciar el paratge i configurar una gran àrea per a l'oci i el gaudi de veïns i visitants. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el regidor de Sostenibilitat, Xus Sempere, han visitat aquesta setmana la zona juntament amb tècnics municipals i de l'empresa de gestió ambiental Vaersa, que s'encarregaran de la redacció del projecte amb la intenció de començar la seua execució en el primer trimestre del pròxim any. “El paratge del Termet de la Mare de Déu de Gràcia no és solament un entorn de gran riquesa ambiental sinó també una zona d'enorme potencial com a atractiu turístic i generador d'economia”, assenyala Benlloch.

El projecte, que es redactarà ara amb l'objectiu de poder començar a escometre els treballs en el primer trimestre de 2014, consistirà principalment en la retirada i neteja de les canyes invasores que ara poblen el paratge i la seua substitució per espècies autòctones, recuperant d'aquesta manera l'antiga platja del riu en el meandre que forma la llera al seu pas pel paratge de la Mare de Déu de Gràcia. “Es tracta d'un projecte mediambiental molt interessant, ja que va a permetre, en primer lloc, l'eliminació d'espècies invasores que trenquen el paratge i la reintroducció en l'entorn d'espècies autòctones”, valora Sempere. En concret, el projecte de neteja de canya invasora i recuperació de la platja abastarà el tram del riu entre el pont de l'ermita i la piscina i compta ja amb el vistiplau del Consorci del Paisatge Protegit del Millars, del qual forma part l'Ajuntament de Vila-real juntament amb els consistoris d'Almassora, Borriana, la Generalitat i la Diputació.

A més del valor ambiental del projecte, Sempere destaca també el seu potencial turístic. “Des del punt de vista turístic, la futura recuperació de la platja del riu té també un fort atractiu, ja que el nostre Termet és un dels espais naturals més rics i apreciats de la comarca i aquest projecte el dotarà d'un valor afegit molt interessant, com és el de poder fer ús de les aigües del riu per al bany en la línia d'altres trams del Millars en la província i en un marc incomparable”, assenyala l'edil. Referent a això, Sempere puntualitza que per a la recuperació de la platja i els treballs de neteja de canya invasora es tramitaran els oportuns permisos davant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i altres administracions competents.

La recuperació de la platja del riu forma part del pla de foment i impuls del Termet posat en marxa per l'equip de govern, amb actuacions com el condicionament de l'alberg, la casa de l’Assut o la sala dels Cavallerisses, l'impuls del Museu Etnològic, la nova licitació del restaurant El Vaig moldre i el bar El Termet o, sobretot, la piscina del Termet, reoberta aquest estiu i que quedarà també connectada amb la futura platja per a facilitar i potenciar el seu ús per part dels banyistes. “Aquestes actuacions, entre altres accions realitzades i altres més que anunciarem en breu, posen en valor l'enorme potencial del paratge del Millars al seu pas per Vila-real, amb la idea que els vila-realencs i els visitants que puguen vindre a la ciutat gaudisquen d'un entorn incomparable que ha de ser també motor de la nostra economia”, conclou Benlloch.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana