Castelló: Compromís presenta una propuesta vía enmienda PGE para proteger y poner en valor las islas Columbretes y su entorno


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2018/5/172658_101760/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Castelló | General | 21-05-2018
Compromís presenta una propuesta vía enmienda PGE para proteger y poner en valor las islas Columbretes y su entorno

El portaveu d'Iniciativa-Compromís a la ciutat de Castelló, Jesús Broch, i el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, han presentat avui una sèrie d'iniciatives polítiques impulsades per la formació ecosocialista, que es materialitzaran principalment via esmenes des del Senat als Pressupostos Generals de l'Estat 2018.

Broch i Mulet han exposat que a pesar de ser el Parc Natural una competència autonòmica, la gestió de la Reserva Marina de l'entorn és competència de l'Estat, i per tant, les afeccions a qualsevol de les figures protegides repercuteix en l'altra, i no és la primera vegada que hi ha una implicació de l'administració general en ajuts a Parcs Naturals, i destaquen que front l'infafinançament al qual es sotmet al País Valencià cal que l'Estat assumisca inversions necessàries.

La primera proposta es centra en destinar 500.000 euros per restaurar íntegrament el Far de Columbretes i el seu edifici i la seua integració i adequació energètica ( habitatges i magatzem), i les construccions existents a la illa, per millorar la seua conservació i integració en l'entorn. Respecte al Far, aquest pertany a l'autoritat portuària de Castelló, i està en funcionament des de 1859, pel "Pla General d'Enllumenat Marítim de les Costes i Ports d'Espanya i illes adjacents". Està catalogat per la Direcció General de Belles Arts i Patrimoni Cultural del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports, com un dels fars amb valor patrimonial de les comarques de Castelló (catalogació que sols comparteix amb el d'Orpesa i Peníscola). La proposta demana també una adequació energètica amb la renovació del sistema de plaques solars" Cal una restauració integral per millorar el seu ús com a Museu, redescobrint la seua història, a més a més d'evitar les patologies cròniques de l'edifici" ha manifestat, Jesús Broch.

Un altra de les esmenes demana 350.000 euros per un Pla integral de Recuperació de l'entorn de les Illes Columbretes, que el Govern Central, mitjançant el CSIC comence a dotar a aquest territori de la protecció i infraestructures necessàries per a treballar en la divulgació científica de l'entorn de les illes. Paral·lelament col·laborar colze a colze amb la Generalitat Valenciana per a desenvolupar un pla de protecció més estricte. Així es deurà restringir l'ús a les activitats sostenibles, impedint aquelles qualificades com nocives per a la conservació tant de la Reserva Marina, com del Parc Natural (protecció específica de la flora endèmica i de l'avifauna del PN). El govern mitjançant CSIC i el col·laboració amb la GVA, ha de complir la normativa europea, fent un estudi en temps i forma, per a saber en quina situació es troba tant l'avifauna marina com la qualitat de l'aigua. Igualment, que hi haja un control exhaustiu de les activitats esportives perilloses per a l'entorn i limitar l'accés a les zones de nidificació d'aus.

Tal i com ha explicat el portaveu d'Iniciativa-Compromís a Castelló, Jesús Broch " Tots aquests estudis i protecció afavoriran una millora progressiva en captures de la pesca i en la sostenibilitat de les espècies marines (molt important per al Grau de Castelló). Cal fer polítiques de prevenció per garantir un futur en condicions dels paisatges culturals i naturals als ciutadans de Castelló, i en especial a aquells que encara viuen de la pesca i que tradicionalment han fondejat els voltants de les illes Columbretes . La protecció de l'entorn de les Columbretes garantirà un futur verd, i saludable per a Castelló, per al País Valencià i per a tot l'Estat".

Moratòria

Igualment, s'ha reiterat via una bateria de preguntes parlamentàries, l'exigència al Govern Central a aplicar una moratòria a totes les prospeccions petrolíferes que amenacen la Mediterrània, com el nou projecte Medsalt-2 junt a les Balears, on Compromís ha vingut exigint al Govern Central arxive definitivament el projecte i no temporalment com ha fet ara, a causa d'una mala tramitació " Volem que hi haja un voluntat clara, ara diu el Govern Central està tramitant la Declaració com Àrea Marina Protegida el Corredor de Cetacis de la Mediterrània, nosaltres, volem que es materialitze eixa declaració amb la major extensió i urgència possible, però també eixa moratòria en tot el territori marítim de l'Estat, i que s'anul·len tots els permisos previs a eixa declaració, ja que el risc és massa gran" ha exposat el senador Carles Mulet.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana