Comunitat Valenciana: Càtedra PIC-UPV crea un màster remunerat per formar talent en fotònica integrada


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2024/4/226831_143756/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2024/4/226831_143756/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Comunitat Valenciana | General | 30-04-2024
Càtedra PIC-UPV crea un màster remunerat per formar talent en fotònica integrada

'El programa de Càtedres del PERTE Chip ens permetrà capacitar professionalment juntament amb les empreses als seus futurs empleats, una simbiosi necessària en aquest sector'. D'aquesta forma ha resumit Pascual Muñoz, un dels directors de Càtedra PIC-UPV, la raó de ser d'un màster orientat a cobrir les necessitats d'un ecosistema professional en el qual 'el talent és molt escàs' i l'oferta global és molt atractiva i competitiva. A més de donar resposta a aquesta necessitat, es tracta d'un projecte que neix en el moment en el qual el Govern d'Espanya ha implementat un programa on la fotònica integrada és un actiu estratègic, el PERTE Chip de microelectrònica i semiconductors, el qual objectiu precisament és impulsar tot aquest ecosistema.

Des d'una perspectiva general, la fotònica integrada es refereix al conjunt de tecnologies de semiconductors que utilitzen la llum per a aplicacions en sectors molt diversos com ara telecomunicacions, automoció, electrònica de consum, intel·ligència artificial, centres de dades, biosensors, internet de les coses, defensa, espai i finances. En un futur proper, aquesta tecnologia de circuits fotònics serà clau en la reducció d'accidents de trànsit, facilitant la conducció autònoma, així com en la detecció ràpida de malalties i infeccions.

Concretament, la Càtedra PIC-UPV es centra en el desenvolupament d'activitats d'educació, formació i investigació sobre tecnologies d'integració fotònica, circuits fotònics integrats (en anglés, PICs) i les seues aplicacions. Tot això a través d'un programa de formació en el qual 40 persones es van a capacitar en el Màster en Fotònica Integrada, títol propi UPV, en el qual tenen assegurada una estada en empresa.

Perfils que les empreses no són capaces de trobar 'La continuació natural de totes aquestes persones després d'aquesta càtedra és que connectin amb les empreses participants i del sector, i que continuïn la seua carrera professional en fotònica integrada', ha recalcat José Capmany, director de la Càtedra PIC-UPV. I és que, a més de la Universitat Politècnica de València, que alberga la càtedra, hi ha cinc empreses participants: VLC Photonics, iPronics Programmable Photonics, SPARC Foundry, Ommatidia Lidar i CalSens.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana