Comunitat Valenciana: Nova aplicació per millorar la qualitat de vida de pacients amb glioblastoma


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2024/5/227083_143940/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2024/5/227083_143940/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Comunitat Valenciana | General | 06-05-2024
Nova aplicació per millorar la qualitat de vida de pacients amb glioblastoma

Contribuir a millorar el benestar de pacients amb glioblastoma. Aquest és el principal objectiu de les noves funcionalitats i prestacions que incorpora Lalaby, una aplicació desenvolupada per un equip de l'Institut ITACA de la Universitat Politècnica de València (UPV) que permet la monitorització en temps real de la qualitat de vida dels usuaris, tan pacients com no pacients, mitjançant la recopilació automàtica del seu 'Fenotip Digital' a través dels seus dispositius mòbils i l'aplicació de qüestionaris personalitzats.

'Aquesta actualització representa un avanç significatiu en l'atenció mèdica personalitzada i la qualitat de vida dels pacients de glioblastoma, el tipus més comú i agressiu de tumor cerebral en adults', afirma Sabina Asensio-Cuesta, professora i investigadora del grup BSDLab de l'Institut ITACA-UPV participant en el projecte.

Entre les noves funcionalitats, a més d'una nova imatge optimista i vital, destaca un qüestionari dissenyat específicament per avaluar la qualitat de vida de pacients amb glioblastoma. Aquesta informació, juntament amb la recopilada per l'app automàticament, com la distància recorreguda, la quantitat de moviment, els passos, el nivell de llum, el nombre de trucades, la quantitat de dades utilitzades, i el nivell i freqüència del so, permeten definir el denominat 'Fenotip Digital' del pacient. Aquest fenotip es pot visualitzar gràficament en un quadre de comandaments en línia que integra l'app, oferint una perspectiva més completa i accessible per a metges i pacients.

El projecte es desenvolupa en col·laboració amb les oncòlogues de l'Hospital Universitari Doctor Peset de València (Fundació Fisabio), Inmaculada Maestu Maiques, Teresa Soria Comes i Maria De Julian Campayo, i l'oncòleg Jorge Soler, de l'Hospital Provincial de Castelló.

En aquest sentit, la capacitat de monitoratge en temps real ofereix l'oportunitat d'identificar canvis o tendències en la qualitat de vida dels pacients de manera precoç, 'la qual cosa permet una intervenció més ràpida i efectiva per part dels professionals de la salut, així com optimitzar els seus tractaments, marcant així un hit important en la lluita contra el glioblastoma i altres malalties similars', posen en valor des de l'institut de recerca de la UPV.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana