Alt Maestrat: Xert acull la primera trobada de danses del Maestrat el proper dissabte 9 de setembre


 
La Plana al Dia | Alt Maestrat | General | 07-09-2017
 

El proper dissabte 9 de setembre a partir de les 18:30 h la localitat de Xert acollirà la primera trobada de danses del Maestrat a través d’un circuit en moviment continuat d’aproximadament una hora de durada pels carrers principals de la localitat, on s’hi aplegaran grups de balladors i de músics de deu localitats. La festa, organitzada al recer del 825è aniversari de la Carta de Donació de la Barcella, es preveu que tinga continuïtat anual i es concep com un instrument per cohesionar i per visibilitzar la comarca. Han estat organitzadors el Grup de danses La Barcella de Xert, l’Associació Cultural Font de l’Albi de Xert, la Coordinadora d’entitats del Maestrat i l’Ajuntament de Xert, principal patrocinador i qui ha assumit la despesa principal en l’organització de l’acte.

El naixement del projecte de la dansada del Maestrat: la cohesió i la visibilització de la comarca

L’encontre dansaire va nàixer com a proposta del Grup de danses La Barcella i de l’Associació Cultural Font de l’Albi en la Primera trobada d’entitats del Maestrat, celebrada a Xert el dia 10 de setembre de 2016, en prendre el model de l’Aplec de danses de la Vall d’Albaida, que va camí de celebrar la 40a edició i que és un dels més antics del país. La Coordinadora d’entitats del Maestrat, constituïda en l’últim any a instàncies de 18 associacions culturals de la comarca, ha posat en marxa aquesta jornada festiva al voltant de la música i del ball gràcies a la resposta de deu grups musicals que han considerat de posar en primer pla la música de corda i la gaita (o dolçaina) tradicional. L’elecció de Xert com a primera seu ha estat la combinació de la iniciativa de les entitats xertolines com a impulsores i la coincidència amb la commemoració del 825è aniversari de la Carta de Donació de la Barcella (1192-2017), un document que pot considerar-se la llavor necessària per construir un país en testimoniar-se La Barcella, ara un llogaret de Xert, com la primera localitat de l’actual País Valencià, que apareix en un document cristià com a espai estratègic al sud.

Deu localitats i setze grups: músics i balladors

Més de 200 intèrprets, entre músics i balladors, procedents de les deu localitats i de setze grups participants en aquesta primera trobada interpretaran jotes i balls plans representatius de la cultura musical i del ball del Maestrat. Els setze grups que s’aplegaran són el Grup de música i danses La Sotà de Benicarló, la Colla de dansaires de Càlig, el Grup de La dansa de Canet lo Roig, els músics de percussió i de vent de l’Agrupació Musical Santa Cecília de Canet lo Roig, el Grup de danses i ball pla de les Coves, els Dolçainers i tabaleters de les Coves de Vinromà, el Grup de danses Alça Polleta de la Salzadella, la percussió i el vent de la Unió Musical de la Salzadella, el Grup de danses de Sant Mateu, la Rondalla de Sant Mateu, el Grup de dansa i jota El Faristol de Sant Rafel, el Grup de dolçainers El Faristol de Sant Rafel, el Grup de danses Magdaleneres i la colla de dolçainers Polpís de Santa Magdalena de Polpís, el Grup de danses de Tírig, la Rondalla Tirijana i el Grup de danses La Barcella de Xert, que es farà acompanyar del Grup de música Veniu a Cantar de Benicarló.

El ball de carrer: la novetat d’un circuit àgil

La trobada de danses del Maestrat serà un acte de carrer en què el públic s’aplega en un punt del circuit tancat per delitar-se de les melodies i les ballades dels deu pobles participants que desfilaran pel seu davant en un temps estimat no superior a una hora. Els cinc punts de ball on podrà asseure’s el públic estaran localitzats a la plaça de Maó, al carrer de Sant Mateu, entre el passeig de la Independència i el carrer de Sant Vicent, a la plaça de l’Ajuntament i al carrer de València, llocs estratègics en el recorregut on s’intal·laran més quatre-centes cadires per a la comoditat dels assistents.

La continuïtat del projecte: l’elecció de la propera localitat organitzadora

L’elecció de la localitat organitzadora, que serà itinerant anualment, s’escollirà d’entre les poblacions participants interessades, que presentaran la candidatura verbalment durant l’acte de cloenda de la trobada i per insaculació es proclamarà on tindrà lloc la Segona trobada de danses del Maestrat. L’organització de l’encontre preveu que la localitat escollida podrà convocar l’edició de 2018 entre la darrera setmana d’agost i el mes de setembre, i l’elecció de la data podria permetre augmentar d’un terç a dos el nombre de localitats participants entre el còmput total de més de trenta pobles del Maestrat.