Burriana: Descobrim el mon de les falles infantils.


 

Galería fotográfica

Fotografia /Gallery/2075_1122/1_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2075_1122/2_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2075_1122/3_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2075_1122/4_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2075_1122/5_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2075_1122/6_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2075_1122/7_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2075_1122/8_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2075_1122/9_M1.jpg
Fotografia /Gallery/2075_1122/10_M1.jpg
La Plana al Dia | Burriana | General | 23-01-2008
Descobrim el mon de les falles infantils.

L’apartat infantil de les falles de Burriana per a l’exercici 2008 presenta novament, i al igual que en les majors, unes diferències abismals entre els diversos col•lectius fallers. Pressupostos inabastables fa un parell d’anys i que s’acosten o superen els 30.000 euros competint amb monuments de 2000 o 3000 euros. Les comissions falleres acostumades a apostar sempre més pel monument major,pareix que ,poc a poc, comencen a entrar també en el joc infantil.
La aparició del suro blanc en la confecció de les falles ha obert tot un mon de possibilitats als artesans que cada vegada s’inclinen més per este material, cosa que es fa encara més significativa en les falles infantils. El modelatge de figures amb suro blanc ha significat un impuls en els monuments infantils . A pesar d’açò encara podem vore en les falles menudes ninots que podríem considerar “mítics” per les vegades que han eixit al carrer. En definitiva estem parlant d’unes falles infantils en les que els jurats tindran molt difícil al hora de entregar els màxims guardons i que també se les voran i desitjaran per completar la llista de puntuacions. Per dalt seguiran barallant-se , Don Bosco i Club 53 amb el Club Ortega i Chicharro com a espectadors privilegiats i després tots els demès amb Caçadors, Centre Espanya, Mercè, Sant Blai i Barri València amb projectes un poc més destacats però amb igual de oportunitats que la resta.
Per començar el nostre recorregut ho farem amb la comissió guanyadora del passat any, Don Bosco. Novament, Paco Jiménez ,el que és una garantia d’èxit i treball ben fet. L’esbós no diu molta cosa i amaga més que ensenya, cosa a la que ja ens tenen acostumats els fallers dels salesians. El projecte és un dels que baralla un gran pressupost i tenint en compte la minuciositat i detallisme que posa en els seus monuments, Paco Jiménez, unit a la seu pintura impecable, fa que Don Bosco estiga segur en la carrera pel màxim guardó.
El Club 53 recupera per a Burriana a un dels grans de l’escena fallera. Després del seu salt als monuments grans i amb el projecte d’una plaça mítica de València com és El Pilar, Juan Carlos Molés torna a plantar a Burriana i ho fa en una de les seues demarcacions tradicionals. En quant al monument tampoc hem de fer cas a l’esbós doncs tot apunta que hi ha molta més falla de la que apareix. Molés que ostenta el record de primers premis d’infantil a Burriana en els últims 20 anys, no deixarà indiferent a ningú en una falla on fins l’últim detall estarà cuidat.
Un altre dels projectes grans és el del Club Ortega. La valenciana Dora Piles afronta el seu segon monument amb la comissió que enguany celebra els seu 25é aniversari. Unes línees innovadores en el modelat encara que sense trencar canons i una pintura mol fresca son els trets fonamentals d’esta artista que en els últims anys ha firmat uns molt bons projectes a la capital i que el passat any ja va deixar un sabor de boca agradable a Burriana.
L’esforç i la dedicació d’un artesà entregat a la seua feina com és Oscar Fuentes son un segur per als fallers de Chicharro que novament han confiat en ell per a portar endavant el seu projecte. Fuentes, presenta una gran falla per la comissió del Pla en la que els detalls als que ens te acostumats, unit a una composició molt estudiada faran de Chicharro una de les favorites per als lloc de dalt.
Si seguim l’odre de premis del passat any trobarem ara a la Societat de Caçadors que presenta un projecte clàssic i que firma la mateixa comissió encara que endevinem els savis consells d’un artesà com és Jose Sanblas. Falla clàssica en tots els aspecte que segur estarà lluitant per un dels guardons.
La Mercè, un any més i ja en son set confia en la professionalitat de Rosa Blasco per portar endavant el seu projecte. Amb un pressupost ajustat, la veterana, lluitarà per alçar-se amb un dels guardons esgrimint un monument on el modelat i sobretot la pintura seran els seus principals atractius.
Loren Fandos farà doblet per al Centre Espanya i serà també l’encarregat del monument infantil. La Plaça Major tornarà a lluir un gran falla en la que la composició i el volum seran fonamentals per a disputar algun premi.
L’Escorredor presenta una novetat important en el seu monument infantil. Per primera vegada els argentins, Mauro i Laura, afronten un projecte en solitari. Esta parella que forma part de l’equip de Vicent Martínez son els encarregats del modelatge de les seues falles, tots uns experts en el suro blanc. Per a L’Escorredor porten una falla, que a pesar de tindre un pressupost menut, estarà molt cuidada ja que estos artesans han posat molta il•lusió en ella.
El barri d’Onda és un altre dels emplaçaments fallers on l’artesà farà doblet. Vicent Martínez és l’encarregat dels projectes i per a l’apartat infantil presenta una falla on la composició arriscada seguint els canons que imperen en la capital serà la nota destacada junt a la seua estètica.
Sant Blai dona l’oportunitat al jove artesà de La Vall d’Uixó, Rubens Marzà. Un projecte tradicional en el que l’artista posarà tots els seus sentits per a aconseguir algun del premis en joc. Una falla, que servirà a Marzà per a donar-se a conèixer en la ciutat.
La Ravalera confia novament en Loren Fandos per al seu projecte infantil al igual que per a la gran. Una falla clàssica i ben complementada en la mà d’un artista que ha sabut guanyar-se la plaça en la comissió que enguany celebra el 75é aniversari.
Sense eixir-nos de la família, Sergio Fandos, fill de Loren, és l’encarregat del projecte infantil de La Mota, una falla en que este artista vol demostrar la seua validesa en el mon de les falles i en la que, segur, ha posat molta il•lusió i esforç.
L’Axiamo presenta un projecte de Sergio Edo en el que, dins de les seues possibilitats, l’artesà ha buscat una falla en la que el color serà el seu principal tret, amb figures de molt bella factura.
Fins ací,i amb l’excepció de Caçadors que l’any passat va aconseguir guardó, hem posat les falles que realitzen artesans. Ens queden els projectes que realitzen les pròpies comissions llevant-li els seus fallers temps a la son i amb gran esforç i dedicació. Comencem el recorregut d’estes falles per el Barri València on compten amb mans expertes per a la construcció de la seua falla infantil. A bon segur que fallers com Tomás Ramos, Ximo Torner ,Carlos Ventura i Antonio Gumbau tenen bona part de la culpa de que el projecte presente una molt bona factura i es baralle per algun dels premis.
Un altra de les comissions que es llança a l’aventura de fer falla, és La Vila, que compta amb els savis consells d’un tot terreny faller com és Paco Ferrandis que segur comanda la nau per a portar endavant el projecte.
Finalitzem el recorregut amb les falles de La Bosca i Quarts de Calatrava, comissions molt treballadores que afronten el repte de la falla infantil com una feina més de l’any. Els fallers i falleres es passen les nits empaperant, escatant e inclús pintant per a oferir a la ciutat unes falles modestes però plenes de sentiment i amor a la festa que tan dignament porten endavant en els seus respectius barris.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana