Castelló: L'experta en innovació educativa Karina Fuerte destaca la necessitat de donar resposta a un nou perfil universitari


 
La Plana al Dia | Castelló | General | 14-06-2019
 
El perfil de l'estudiantat universitari est√† canviant i ho far√† m√©s en els pr√≤xims anys, per la qual cosa resulta imprescindible que les universitats s'adapten per a donar resposta a aquestes noves necessitats garantint aspectes com l'educaci√≥ continuada al llarg de la vida i la doc√®ncia en l√≠nia. Aix√≠ ho ha ressaltat Karina Fuerte Cort√©s, de l'Observatori de Tend√®ncies en Innovaci√≥ Educativa del Tecnol√≤gic de Monterrey (M√®xic), en la confer√®ncia d'obertura de les ¬ęIII Jornades DIMEU: Dispositius m√≤bils en l'educaci√≥ universit√†ria. Eines de programari en educaci√≥ secund√†ria i universitat¬Ľ que se celebren els dies 13 i 14 de juny en la Universitat Jaume I.

¬ęLa f√≥rmula basada en "estudie, vaig a la universitat, trobe un treball per a tota la vida i em jubile" ja no s'aplica¬Ľ, ha assenyalat Fuerte, afirmant que avui dia cal actualitzar els coneixements per a seguir treballant, al que se sumen altres factors com el canvi industrial i l'augment de l'esperan√ßa de vida. L'educaci√≥ cont√≠nua i en l√≠nia seran claus, i les universitats hauran d'atendre a un perfil d'estudiantat diferent. ¬ęEls estudiants anomenats "no tradicionals" s√≥n m√©s majors, treballen a temps complet, no solen viure al campus, poden estar a c√†rrec de menors d'edat...¬Ľ ha explicat. L'experta del Tecnol√≤gic de Monterrey ha assenyalat que la matr√≠cula d'estudiants majors de 25 anys d'edat √©s una tend√®ncia ascendent a escala internacional.

¬ęPer a enfrontar-se als reptes que suposa la quarta revoluci√≥ industrial caldr√† reinventar-nos¬Ľ, assenyala Fuerte. En aquest sentit, l'experta ha parlat de les denominades ¬ęcredencials alternatives¬Ľ que s'estan popularitzant com a forma assequible de demostrar als ocupadors els coneixements a trav√©s d'altres canals o m√®rits que acrediten experi√®ncies d'aprenentatge diferents. Tant estudiantat com docents necessiten un sistema d'orientaci√≥ modern sobre aquest tipus d'acreditacions, assenyala.

Finalment, Fuerte ha presentat el model educatiu del Tecnol√≤gic de Monterrey ¬ęTec21¬Ľ basat en un aprenentatge m√©s flexible, de car√†cter multidisciplinari i amb una metodologia m√©s pr√†ctica per a abordar reptes reals.

Les jornades han sigut inaugurades per Teresa Vallet, directora del Grup d'Innovació Educativa GIE-TEAM; Francesc Esteve, comissionat de la rectora per a la Coordinació del Gabinet i l'Impuls Digital; i Isabel García Izquierdo, vicerectora d'Estudis i Docència, que han destacat la importància de la innovació educativa a través de les eines de programari, com demostra el fet que les jornades arriben a la tercera edició amb una important assistència de professorat.

Les Jornades sobre Innovaci√≥ Educativa estan organitzades pel Grup d'Innovaci√≥ Educativa GIE TEAM de l'UJI, amb la col¬∑laboraci√≥ de la Unitat de Suport Educatiu (USE) i es dirigeixen a la comunitat de docents universitaris i de centres d'educaci√≥ secund√†ria. El seu objectiu √©s oferir suport al professorat en l'√ļs de les tecnologies com a recurs did√†ctic, donar a con√®ixer tend√®ncies educatives actuals que puguen ajudar el professorat a respondre a les necessitats de l'estudiantat i compartir experi√®ncies i casos de docents espanyols i internacionals, impulsant el treball cooperatiu mitjan√ßant aquestes eines.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana