Comunitat Valenciana: Investigadors de la UPV desenvolupen un model que mesurarà el valor monetari, social i terapèutic de la música amb IA


 

Galeria fotogràfica

Fotografia /Galeria/2023/8/211362_133583/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Comunitat Valenciana | General | 03-08-2023
Investigadors de la UPV desenvolupen un model que mesurarà el valor monetari, social i terapèutic de la música amb IA

Un equip d'investigadors de l'Institut Universitari Valencià d'Investigació en Intel·ligència Artificial (VRAIN) i del Departament d'Organització d'Empreses (DOE) de la Universitat Politècnica de València està desenvolupant un model conceptual per a representar, de manera estandarditzada, tant el valor monetari com no monetari -social o terapèutic- de la música.

El projecte europeu Music 360 utilitzarà Intel·ligència Artificial (IA) per a mesurar com la música influeix en la decisió de compra o la millora del temps de recuperació en tractaments mèdics, a més del reconeixement als autors més menuts.

El projecte, que mostrarà estos avenços en la plataforma Music 360, implica la creació de noves tecnologies d'Enginyeria de Models (Model-Driven Engineering) per a conceptualitzar el valor de la música adequadament.

A més, millorarà la qualitat de les dades mitjançant l'ús d'IA i Data Science, recopilant-les a partir d'un model conceptual que caracteritze els criteris rellevants per a delimitar el valor de la música. A més, identificarà patrons a partir d'estes dades, que s'utilitzaran per a mesurar el valor musical no estrictament monetari.

En l'actualitat la distribució dels drets d'autor 'està en funció dels autors que més sonen i dels hits de la ràdio i les principals plataformes, però no dels autors menuts o autors de música popular que podem escoltar en festes populars de gran implicació social com les Falles' explica l'investigador principal del projecte a l'institut VRAIN de la UPV, Óscar Pastor.

Este projecte 'permetrà que la remuneració es faça en funció de la música que realment s'ha interpretat o reproduït, en lloc de, per exemple, els metres que tinga un local o de què s'escolta més en la ràdio, que és l'indicador habitual actual per a cobrar els drets d'autor', afig Pastor.

I, d'altra banda, 'mesurar i valorar com influeix la música que s'escolta, per exemple, en un supermercat en la decisió de compra, o com pot influir en millorar el benestar del pacient en un context clínic, reduint inclús la necessitat d'ús de certs analgèsics', destaca.

El projecte Music 360 inclou sis laboratoris o 'Living Labs' en diferents països (Espanya, Països Baixos, Irlanda, Portugal, Finlàndia i Bèlgica) en festivals populars, supermercats, restaurants, comerços o centres hospitalaris, per a potenciar la dimensió transeuropea, testar l'impacte de la música i la seua repercussió en estes qüestions.

Així, durant els dies 28 i 29 de juliol ja s'han dut a terme els primers laboratoris en la localitat de Torrent (València) amb la mesura del valor social i cultural de la música durant una festa major i l'entrada de moros i cristians, respectivament.

Music 360 és un projecte europeu Horizon Europe amb un finançament de 3 milions d'euros i té com a objectiu desenvolupar una perspectiva nova sobre el valor de la música, a més de permetre una recopilació de dades més veraç sobre el seu ús en espais públics.

El projecte va començar en març de 2023 i tindrà una durada de 3 anys. En ell participen dues universitats Vrije Universiteit Amsterdam, coordinadora del projecte, i la Universitat.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana