Comunitat Valenciana: AE-Agró reivindica la inclusió de la salut pública a l'actualització del PNIEC


 
La Plana al Dia | Comunitat Valenciana | General | 24-11-2023
 

Acció Ecologista-Agró va presentar al·legacions al PNIEC 2023-2030 per mostrar-se completament desfasat d'acord amb la realitat territorial i les necessitats energètiques del model de vida actual, en el context d'emergència climàtica en què vivim i que hem d'afrontar. Com ja vam expressar en un comunicat anterior, suggerim una sèrie de modificacions per tal de subsanar deficiències detectades en matèria de sobirania alimentària i repte demogràfic. Ara volem posar èmfasi en la necessitat d'incorporar de forma real la salut en l'esborrany i donar a conèixer les propostes que plantegem durant el nostre exercici de consulta pública per aconseguir-ho.

El PNIEC, al centrar-se més en tot el relacionat amb l'energia, deixa sense definir molts aspectes que tenen a veure amb la interacció del canvi climàtic i els seus efectes sobre la ciutadania. Així, malgrat que el marc estratègic en què es desenvolupa el pla té com a objectius millorar la salut de les persones, aquest assumpte ha estat fonamentalment oblidat en la redacció del document, ja que no presenta polítiques ni mesures que ajudin al seu assoliment.

És cert que al llarg del text és possible trobar múltiples referències a la salut pública, però la realitat és que gairebé cap d'elles aprofundeix en les implicacions del PNIEC respecte a aquesta qüestió. Les poques que ho fan parteixen d'una perspectiva completament selectiva i sectorial, relegant els principals problemes mediambientals relacionats amb la salut humana a la contaminació de l'aire. Quedant fora els impactes relacionats amb la contaminació i l'escassetat de l'aigua, la inseguretat alimentària, l'exposició a productes químics, els residus, la contaminació acústica, lumínica. A més dels riscos per les onades de calor, sequeres, incendis, tempestes fortes, inundacions, la pèrdua de biodiversitat, per citar alguns dels determinants ambientals assenyalats per l'OMS. En la resta del text les mencions a la salut pública apareixen com a paraules clau disposades de manera estratègica amb la finalitat de donar a entendre que el pla aborda la salut pública. No obstant això, més enllà de la mera menció, no hi ha res a rascar.

Per començar, dins d'aquest intent de despistament, crida l'atenció que en la presentació de l'esborrany s'afirme que en el PNIEC s'han identificat sinergies amb la salut pública mitjançant el 'Pla Estratègic de Salut i Medi Ambient' (PESMA). Unes sinergies que després de la seva menció es dilueixen, ja que aquesta és l'única vegada que al llarg del document es cita el PESMA. De fet, ni tan sols en l'Annex H sobre 'Interaccions amb altres plans i programes' figura aquest pla entre els principals instruments de planificació amb els quals s'interrelaciona el PNIEC.

Tampoc s'al·ludeix a l'esborrany a l''Estratègia de Salut Pública 2022', de la qual forma part el PESMA. Pel que, no és d'estranyar, que no s'atribueixi cap tipus de responsabilitat al Ministeri de Sanitat, ni a l'Observatori de Salut i Canvi Climàtic. Aquest precisament es va crear com a instrument d'anàlisi, avaluació i seguiment dels efectes del canvi climàtic en la Salut Pública i el Sistema Nacional de Salut, per a executar polítiques d'adaptació que permetin reduir la vulnerabilitat de la població espanyola davant el canvi climàtic.

En aquest vaivé de contradiccions, a més crida l'atenció que dels 24 objectius de l''Assemblea Ciutadana del Clima' als quals el PNIEC assegura contribuir, cap estigui relacionat directament amb la salut. Alhora, l'esborrany assenyala que en l'actualització del PNIEC s'han tingut en compte les conclusions del treball d'aquesta assemblea. No obstant això, el text no recull alguns dels seus objectius relacionats amb involucrar la societat per actuar davant el canvi climàtic i difondre i conscienciar sobre els impactes del canvi climàtic en la salut pública.


 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana