Vila-real: Vila-real congela la contribució en 2018 i recorre a préstec per a fer front als 4,3 milions per resolucions urbanístiques del PP


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2018/1/167331_97410/1_M1.jpg
Fotografia /Galeria/2018/1/167331_97410/2_M1.jpg
La Plana al Dia | Vila-real | General | 03-01-2018
Vila-real congela la contribució en 2018 i recorre a préstec per a fer front als 4,3 milions per resolucions urbanístiques del PP

Els veïns i veïnes de Vila-real pagaran enguany el mateix en els seus rebuts de la contribució que l'any passat. L'Ajuntament de Vila-real ha aprovat aquest matí en Ple congelar en 2018 els rebuts de l'IBI, per a la qual cosa s’aplicarà la modificació necessària del tipus de gravamen municipal, de manera que les quantitats a pagar pels vila-realencs per la contribució urbana de 2018 es mantindran invariables. En la mateixa sessió, el Ple ha aprovat també una modificació de crèdits de 4,9 milions d'euros, per a poder fer front mitjançant préstec a les resolucions del jurat d'expropiació per operacions urbanístiques dels anys de govern del PP.
“Malgrat l'herència de l'urbanisme de monopoli del PP, no anem a pujar els rebuts de l'IBI als veïns i veïnes de Vila-real. Tampoc els baixem, perquè no podem i seria una irresponsabilitat fer-ho quan l'herència urbanística, els préstecs i empastres del PP segueixen arruïnant aquest Ajuntament, com queda demostrat en aquest mateix Ple, en el qual hem d'aprovar una operació de modificació de crèdits per a poder seguir pagant aquesta herència”, valora la regidora d'Hisenda, Sabina Escrig. En aquesta línia, l'edil recorda que, en els últims sis anys, s'han hagut d'abonar més de 20 milions d'euros en sentències dels jutjats per conflictes urbanístics anteriors a 2011, a més de 15,2 milions d'euros pel préstec de 20 milions subscrit pel Partit Popular en els seus anys de govern. “Un préstec tan mal gestionat, que, malgrat haver pagat 15,2 milions en interessos i amortització, encara ens queden pendents 12,8 milions en capital viu”, lamenta.
“No podem abaixar la contribució, que seria el més còmode, però tampoc la pugem. Tal com ens vam comprometre amb la ciutadania de Vila-real, anem a mantenir l'IBI congelat. Al contrari, per cert, del que va fer el Partit Popular durant els seus anys de govern, en els quals la recaptació per IBI va augmentar en més de 12 milions d'euros”, denúncia Escrig, qui ha mostrat una gràfica amb l'evolució dels ingressos per IBI des de 2003 per avalar els seus arguments. En aquesta línia, l'alcalde, José Benlloch, ha lamentat les crítiques de l'oposició. “Malgrat incrementar cada any els impostos, el PP no va pagar ni un euro ni pel préstec milionari ni per les seues operacions urbanístiques, que estem pagant molt cares ara: sis milions a l'any per només obrir la persiana de l'Ajuntament és l'herència que ens ha deixat el PP. Però aquest govern no anirà pel camí fàcil i no enganyarà a la ciutadania”, argumenta el primer edil. Benlloch recorda, a més, que l'aplicació del coeficient reductor dels valors cadastrals a petició del consistori, si bé no es va a veure reflectida en una disminució de l'IBI, sí repercutirà en la baixada d'altres impostos, com a plusvàlues o renda.
A més de congelar la pressió fiscal, el Ple ha aprovat modificar crèdits amb la finalitat de finançar amb càrrec a préstec els 4.345.000 euros que es deuen als propietaris per resolucions fermes del jurat d'expropiació, a més dels 550.000 euros de la quota anual del Gran Casino. Benlloch ha detallat alguns dels expedients que han de ser abonats, en la seua majoria corresponents a gestions urbanístiques entre els anys 1995 i 2011, sota mandat del Partit Popular; resolucions que, recorda, han obligat a prorrogar el pressupost de 2017. Amb aquest préstec, l'endeutament municipal se situarà entorn del 59%, “molt per sota del que va deixar el PP”, conclou.
 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana