Vila-real: Les Jornades Viquimèdia donaran a conèixer la història de Vila-real en 285 idiomes


 

Galería fotográfica

Fotografia /Galeria/2014/2/99763_53038/1_M1.jpg
La Plana al Dia | Vila-real | General | 05-02-2014
Les Jornades Viquimèdia donaran a conèixer la història de Vila-real en 285 idiomes

Les regidories de Normalització Lingüística i Tradicions i Joventut de l'Ajuntament de Vila-real en col•laboració amb l'associació Wikimedia Espanya han organitzat per a aquest mes de febrer, en el marc de les festes fundacionals, les Jornades Viquimèdia.

Unes trobades en els quals es pretén donar a conèixer i promocionar la història i tradicions de la ciutat a través de l'enciclopèdia electrònica de contingut lliure Viquipèdia, una de les principals fonts d'informació, consultada per més de 400 milions de persones cada mes que compta amb més de 30 milions d'articles en 285 idiomes.

Segons el regidor de Normalització Lingüística i Tradicions, Pasqual Batalla, les Jornades Viquimèdia “serviran no solament per a donar a conèixer com funciona la Wiquipèdia a la ciutadania sinó que la intenció final és que molts veïns i entitats cíviques puguen fer-se col•laboradores de l'enciclopèdia aportant continguts sobre la ciutat”. Referent a això, el regidor de Joventut, Xavi Ochando, ha afegit que les jornades ajudaran a fer créixer la informació de Vila-real, l'ús del valencià i la seua toponímia i promocionaran a més tots aquells projectes i iniciatives duts a terme per la societat civil, “tan propis i característics de la nostra localitat”, perquè apareguen en la xarxa i puguen ser consultats per qualsevol ciutadà des de qualsevol part del món.

Per aquesta raó el regidor ha destacat que s'ha organitzat una reunió informativa amb diferents associacions locals com Joventut Antoniana, Els Lluïsos, Socarrats, Centre Excursionista de Vila-real i Associació Fotogràfica Sarthou Carreres per a explicar-los en què consisteixen el projecte i demanar-los “una col•laboració activa” per a introduir en la xarxa les dades i història de cadascun dels seus projectes “ja que, de moment, encara no consten en la Viquipèdia”, segons Ochando. L'edil ha recordat que es tracta d'una sèrie d'actes que les entitats cíviques vénen desenvolupant en la ciutat des de fa anys com són la Cavalcada de Reies de Joventut Antoniana o la Matxà de Sant Antoni dels Lluïsos “que no consten en aquesta enciclopèdia i que ajudaria a donar a conèixer algunes de les tradicions més representatives de la localitat”.

Per a això, al llarg d'aquestes Jornades Viquimèdia, s'ensenyarà als participants la forma en què poden participar activament en la plataforma global. Concretament hi haurà una primera sessió, prevista per al 8 de febrer, en la qual es realitzarà una introducció sobre què és la Wikipedia, els projectes Wikipedia, el coneixement lliure i coneixements teòrics de com s'edita la informació, segons ha explicat Santiago Navarro, el vicepresident de Viquimèdia Espanya i editor dels projectes Viquimédia. En posteriors sessions, els dies 15 i 22 de febrer, es duran a terme unes sessions pràctiques, en les quals es crearan i s'ampliaran els continguts, tant en valencià com en altres idiomes, i s'aprendrà a editar i “pujar” imatges de la ciutat. Paral•lelament, hi haurà gent de fora de Vila-real que treballarà en línia en aquest projecte i, tal com ha destacat Navarro, “s’ha convidat a editors d'altres països i d'altres llocs perquè traduïsquen a les seues llengües els continguts produïts referents a Vila-real”.
Les jornades són gratuïtes i obertes a tota la ciutadania i es duran a terme els dies 8, 15 i 22 de febrer de 17,00 a 20,30 hores a l'Espai Jove.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana