Vila-real: Compromís per Vila-real lamenta la demagògia de PP i Ciutadans en titllar la commemoració i recreació històrica de la Crema de Vila-real com un acte independentista


 
La Plana al Dia | Vila-real | General | 14-01-2019
 

El regidor Santi Cortells assegura que, com a acte institucional, està obert a totes les persones i partits que vulguen recordar la història del seu poble per a evitar que es repetisca un genocidi com el registrat fa 313 anysDesprés de la celebració de la commemoració i recreació històrica de la Crema de Vila-real aquest cap de setmana, el regidor Santi Cortells —al seu torn edil de la Regidoria de Tradicions, que promou l'acte juntament amb l'AC Socarrats i Acció Cultural del País Valencià- ha eixit al pas de les crítiques de PP i Ciutadans.
Cortells ha lamentat l'«ús partidista» d'un acte institucional, «obert a totes les veïnes i veïns i, òbviament, també a la resta de membres de la corporació i de qualsevol partit o ideologia política». De fet, l'edil recorda que, un any més, es va comptar amb la presència de regidors de Xàtiva, ciutat que, igual que Vila-real va patir la mateixa tràgica situació en la mateixa època. En aquest sentit, assegura que «voler veure més enllà d'una simple recreació històrica una intenció política —més concretament independentista— demostra la falta d'arguments de tots dos partits de l'oposició, que només pensen en l'electoralisme fàcil». «La seua alçada de mires només arriba a això, a les banderes, però si miren un poc més enllà de les seues línies ideològiques, veuran que és un acte carregat de tolerància, respecte i emoció», afirma.
L'edil assenyala que «el poble que oblida la seua història està condemnat a repetir-la i estem parlant d'un cas molt greu, un genocidi que fa 313 anys va exterminar un 10% de la població i es va acarnissar amb una altra gran part, que va patir les represàlies i l'empresonament». «És summament ridícul i de tindre la ment molt bruta comparar un esdeveniment històric amb cap suposada exhibició en contra de la unitat de cap país i per a parlar així primer haurien d'assistir, presenciar l'acte i documentar-se mínimament», critica. Un esdeveniment que se celebra des de fa quasi tres dècades i que ha comptat amb suport institucional per primera vegada «gràcies al meu predecessor, Pasqual Batalla, que com tots sabem ha sigut sempre un home de pau i de concòrdia».
«PP i Ciutadans ja han anunciat que si ells governen després de les eleccions retiraran la subvenció a les associacions que organitzen la commemoració», assenyala Cortells. «Esperem que ho reconsideren, perquè seria una llàstima que marginaren a entitats de la seua mateixa ciutat només per no ser del seu grat. No se suposa que ací governem per a tots? Sembla que ells no seran iguals que nosaltres si arriben a tocar un mínim de poder. És per a pensar-se el fet de donar-los el vot a aquestes persones», indica.
«L'únic objectiu d'aquests partits és exterminar la seua història, una història que, segons sembla, no els interessa recordar», denuncia, «nosaltres no seguirem el seu joc i mentre es continue organitzant, comptaran amb tot el nostre suport».
En la mateixa línia, argumenta que aquesta representació és «única a les nostres comarques», una singularitat que «en ciutats com Almansa (Albacete) reporta moltíssimes visites, turisme i activitat comercial». «Si PP i Ciutadans desitgen el millor per al seu poble, haurien de pensar que una cosa tan extraordinària i única com aquesta mereix ser conservada i protegida, però seria esperar massa d'ells», conclou.

 
Amb la col.laboració de:
la conselleria d'educació, investgació, cultura i esport.
Generalitat Valenciana